Illja Brovdij alkotásaiból nyílt kiállítás a Munkácsy Mihály Magyar Házban

2023. július 1., 08:13 , 1166. szám

Illja Brovdij, a naiv művészet képviselőjének alkotásaiból nyílt kiállítás a Munkácsy Mihály Magyar Házban június 29-én.

A kulturális intézmény tetőterében gyülekező vendégeket a rendezvény elején Tarpai József, a Munkácsy Mihály Magyar Ház igazgatója köszöntötte. Felszólalásában egy számára kedves emléket osztott meg. Elmondta, hogy mikor diákként ellátogatott az Egyesült Államokba, lehetősége nyílt találkozni Nevada állam akkori kormányzójával. A találkozót megelőzően azon töprengett, hogyan mutatkozzon be, mit mondjon, honnan jött. Végül a következő gondolata mellett döntött: „Én arról a földről jöttem, ahol nagyon sok tehetséges ember él, és ahol igaz az, hogy vannak olyan emberek, akik ki sem léptek szülőfalujukból, mégis több országban laktak.” A mai kiállítás alkotójáról is elmondható ez, hiszen a művész úr az Osztrák–Magyar Monarchiában született, élt a csehszlovák éra idején, majd amikor a vidék Magyarországhoz tartozott, ezt követően a Szovjetunióhoz, aztán pedig a független Ukrajnához – fogalmazott Tarpai József, majd köszönetet mondott a művésznek, amiért a Magyar Házat választotta kiállításának helyszínéül.

Illja Brovdij 1918. szeptember 13-án született. A szovjet időkben a vasúton dolgozott, de munkája mellett sokat festett. Bár nem tanult művészeti szakintézményekben, természetes érzéke és az ecset iránti szeretete ma is érezhető alkotásain. Műveivel számos kiállításon vett részt, emellett 9 egyéni tárlattal büszkélkedhet. Kilencvenedik születésnapjára 2008-ban Németországban állították ki festményeit. Alkotásai a világ számos részén – Magyarország, Csehország, Szlovákia, Németország, Izrael, Amerikai Egyesült Államok – díszítik emberek otthonait.

„Magyarország Ungvári Főkonzulátusa mindig is támogatta és támogatja a kárpátaljai művészek bemutatását, és ennek folyamatosan teret is adunk a főkonzulátus épületében is. Ezért is nagy megtiszteltetés számomra, amikor olyan rendezvényen vehetek részt, amely bemutatja Kárpátalja csodálatos és egyedülálló művészeti világát és az itt élő képzőművészek munkásságát. Ilyen képzőművész Illja Brovdij is” – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Papp Ferenc ungvári magyar konzul.

„Ezúton itt is szeretném kifejezni, hogy a magyar kormány, a magyar nép mélységesen elítéli az orosz agresszort és kiáll Ukrajna szuverenitása, területi integritása és a menekülő ukrán emberek mellett. Magyarország szomszédos országként közvetlenül érintett, ezért a fegyveres konfliktus mielőbbi lezárásában és a békében érdekelt. Mi, magyar emberek hiszünk Magyarország és Ukrajna együttműködésében, a közös gazdasági sikerekben, a közös szellemi és anyagi értékek gyarapításában, a fejlődésben, egyszóval a jószomszédi kapcsolatokban vagyunk érdekeltek” – jelentette ki a diplomata.

A köszöntőket követően Kopriva Attila festőművész, a művészettudományok kandidátusa, Erdélyi- és Boksay-díjas művész, az Ukrán Nemzeti Képzőművész Szövetség tagja megnyitotta a kiállítást. „Ez egy rendkívüli esemény, hiszen talán először Kárpátalján egy 104 éves művész résztvevője a saját kiállításának. Kárpátalján nagyon kevés olyan autodidakta művész van, aki ilyen magas művészeti szinten műveli a képzőművészetet, s az egyik Illés bácsi. Elmondható róla, hogy rengeteg országban járt még a szovjet időszakban, amikor nem volt szabad kiutazni, s ezekről a helyekről olyan motívumokkal gazdagodva tért haza, melyeket aztán feldolgozott a képein, de valójában bármilyen motívum, amit ő készít, az nagyon őszinte és szeretetteljes, s ez sugárzik munkáiról. A naiv művészet képviselője, aki teljesen más úton fejlődött, egyéni formákban érvényesült, amiket nem lehet megtanítani, ezek ösztönből alakulnak ki” – mutatott rá Kopriva Attila.

Megható és szívhez szóló gondolatokkal köszöntötte Illja Brovdijt Villásek Tibor festőművész, majd Olekszandr Bohiv, a Felsőkerepeci kistérségi tanács titkára. Végül maga Illja Brovdij mondott köszönetet a jelenlévőknek.

A megnyitót követő kötetlen beszélgetéseket, a kiállított alkotások megtekintését Julija Kopacs – aki a festőművész unokája – éneke tette hangulatossá.

A tárlatot 2023. július 20-ig, hétköznapokon 8:00 és 16:00 (k.-e. i. sz.) között, hétvégén pedig előzetes egyeztetés szerint (az alábbi telefonszámon: +380 50 555 2895) tekinthetik meg az érdeklődők.            

CsA