Átvette érettségi bizonyítványát a Kossuth-líceum 41 végzőse

2023. július 1., 10:34 , 1166. szám

A Beregszászi 4. Számú Kossuth Lajos Líceum 41 végzős diákja ünnepélyes keretek között kapta kézhez érettségi bizonyítványát június 30-án a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola átriumában.

A rendezvény elején a jelenlévők egyperces néma főhajtással adóztak a háborúban elhunyt áldozatok emlékének.

A jelenlévőket Zseltvay-Vezsdel Emese, a líceum igazgatója köszöntötte, aki ünnepi beszédében elsősorban a diákokhoz szólt: „Miközben itt álltok és rátok nézek, végzős diákokra, érzem a büszkeséget és az elégedettséget, amit az elmúlt években tanúsított kitartásotok és teljesítményetek tett lehetővé, hiszen mindig találtatok erőt, hogy továbbra is előre haladjatok és a legjobbat hozzátok ki magatokból.” Az igazgató útravalóul Nemere István magyar író és műfordító szavait idézte: „A labirintus olyan, akár az élet. Bármelyik úton indulsz el, sohasem tudhatod, célhoz vezet-e, vagy zsákutcába jutsz...? De aki bölcs és kitartó, no és van elég ereje is, az végül rátalál a helyes útra, és még idejében eléri azt, amire vágyott.”

Köszöntőjében Erdei Péter beregszászi magyar konzul gratulált a végzősöknek, s azt kívánta nekik, vegyék könnyedén az előttük álló akadályokat, álljanak mindig vidáman az élethez, s találják meg a számításaikat, a boldogságot, bármerre is sodorja őket az élet. „Az iskola 120 éves történelme alapján biztosra veszem, hogy a felnőttélet kezdéséhez szükséges megfelelő tudást megkaptátok, és gyanítom azt is, hogy a szülői segítséggel és háttérrel könnyedén fogjátok venni az előttetek álló kihívásokat is” – szólt a diákokhoz a diplomata.

Az osztályfőnökök nevében ezúttal Horváth Zoltán, a 11.B osztályfőnöke búcsúzott megható hangvételű beszéddel a tanulóktól. Felidézte az elmúlt évek meghatározó pillanatait, az iskola falai között kialakult életre szóló barátságokat, az első szerelmeket, a közösen átélt élményeket, az elmúlt három tanév korábban nem tapasztalt kihívásait. „Arra kérlek benneteket, hogy a mindennapjaitokat ne feltétlenül a karrier, a siker és a pénz határozzák meg, hanem az emberek, a belső értékek, és az, hogy a társadalomnak hasznos tagjai legyetek” – hangsúlyozta az osztályfőnök, s beszédének végén a Példabeszédek könyvéből vett igeszakaszt helyezte a diákok szívére: „Minden féltett dolognál jobban őrizd meg szívedet, mert abból indul ki minden élet.”

Az alsós tanítók közül Pallay Katalin idézte fel a régi emlékeket, köztük azt, amikor az első csengő napján először találkoztak egymással az osztályteremben. Elmondta, örömmel és büszkeséggel a szívében gondol vissza az első négy évre, amelyet a ma már középiskolát elhagyó fiatalok az iskolapadban töltöttek. „Ezek az emlékek mindig megmaradnak bennünk és mosolyt csalnak az arcunkra” – tette hozzá, majd sok sikert, kitartást és bátorságot kívánt egykori tanítványai számára.

A szülők nevében Nyikonorova Nyina mondott köszönetet a tanároknak.

Ezután meghatározó pillanat következett: a bizonyítványok átadása. Az érettségi bizonyítványokat és okleveleket Zseltvay-Vezsdel Emese igazgató és Győrffy Ágnes igazgató-helyettes adták át a színpadra felvonuló végzősöknek. A „legmagasabb szintű tudás megszerzéséért” különleges típusú érettségi bizonyítvánnyal és aranyéremmel tüntették ki Babják Brigittát, Ivándel Alexandrát, Kobály Ágota Barbarát, Krajnik Dominikát és Nyikonorova Viktóriát.

Ezt követően az érettségit kezükben tartó fiatalok egy-egy idézettel búcsúztak diáktársaiktól és tanáraiktól, majd a végzősök nevében Babják Brigitta szívhez szóló verssel köszöntötte az édesanyákat.

Az ünnepség a végzősök keringőjével zárult.    

CsA