Demográfia: Ki fog dolgozni a háború után?

2023. július 5., 19:16 , 1166. szám

Ukrajnának jelenleg mintegy 29 millió lakosa lehet. Több mint nyolcmillióan hagyták el az országot a háború kitörése után. A tsn.ua szakértőket kérdezett arról, mire számíthatunk a jövőben.

Hányan lakják ma az országot?

Az Ukrán Jövő Intézet (UIM) adatai szerint 2022 elején 37,6 millió ember élt Ukrajnában. 2022. február 24. óta 20,7 millió ember hagyta el Ukrajnát, 12,1 millió tért vissza az országba. Vagyis 8,6 millió ukrán nem tért vissza Ukrajnába a teljes körű orosz invázió kezdete óta.

A 2023. május eleji helyzet szerint 29 millió ember él Ukrajnában. A gazdaságilag inaktív népesség 17 millió fő. Közülük 8 millió nyugdíjas, további 2,7 millió nyugdíjas korú továbbra is dolgozik, 4,8 millióan 15 éven aluliak. A gazdaságilag aktív népesség 12 millió fő. Közülük 9,1–9,5 millióan dolgoznak, 2,5–2,9 millióan munkanélküliek.

Az UIM megjegyzi, fennáll a veszélye annak, hogy Ukrajnában nem lesz, aki létrehozza a GDP-t.

„2023 májusában Ukrajna állandó lakossága az UIM becslései szerint 29 millió fő. Csak 9,1–9,5 millió ukrán dolgozik, és ha levonjuk az állami alkalmazottakat, akkor körülbelül 6-7 millió ember marad. Ők a »fogat«, amely a többieket húzza – 22-23 millió embert, köztük nyugdíjasokat, gyerekeket, diákokat, munkanélkülieket, eltartottakat, a költségvetési szféra ugyanazon alkalmazottait stb.” – jegyzi meg az intézet.

Hozzáteszik, a termékenységi ráta már 1 alá süllyedt, a népességnövekedéshez viszont 2-nél többnek kellene lennie. Ha nem történik semmi, néhány éven belül kétszer annyi nyugdíjas lesz Ukrajnában, mint ahány dolgozó. Éppen ezért a demográfia kérdését Ukrajna elnökének prioritásként kell megfogalmaznia, amely sürgős intézkedéseket igényel.

Döntő lesz az első háború utáni év

Az UIM szerint jelenleg nehéz megjósolni, hányan lesznek Ukrajnában 2-3 év múlva, figyelembe véve azokat, akik a háború miatt hagyták el az országot.

„Minden a frontról érkező híreken és az állami politikán múlik. Nagyon sok »de« van ebben a kérdésben. Úgy gondolom, hogy ha ez év végén vagy jövő év elején véget ér a háború, és megkapjuk a biztonsági garanciákat, ha lesz lehetőség az ország újjáépítésére, akkor a jelenlegi 29 millió ukránhoz, akik Ukrajnában tartózkodnak, további 4-5 millió visszatér a többi országból. Ugyanakkor hangsúlyozom, hogy az ukránok egy része elhagyhatja az országot, mert problémák vannak a munkával Ukrajnában. Az ukránok 30%-a jelenleg munkanélküli. Nagyon sokan vissza fognak térni a frontról. Nem mindenkinek lesz azonnal munkája. Lesz, aki külföldre megy a családjához. Ezért a háború után következő év jelzésértékű lesz. Ha Ukrajnában megteremtődnek a feltételek a gazdaság fellendüléséhez és új munkahelyek jönnek létre, akkor több ukrán lesz. Ha ez nem így történik és nem lesz hatékony állami politika, akkor kevesebb ukrán lesz. Minden ezektől a körülményektől függ” – mondta el Anatolij Amelin, az UIM társalapítója és gazdasági programjainak igazgatója a tsn.ua-nak.

A népességcsökkenés elkerülhetetlen

Az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia M. V. Ptuháról elnevezett Demográfiai és Társadalomkutató Intézetében arról számoltak be, hogy előrejelzést készítettek Ukrajna lakosságának alakulásáról 2037-ig.

Az ország 1991-es határain belüli területet vették alapul, vagyis a Krímmel és az ideiglenesen megszállt területekkel együtt.

„Megbecsültük a népességet a 2022. január 1-jei állapot szerint. A fő kérdés itt az: mikor lesz vége a háborúnak. Erre sajnos most senki nem tud választ adni. Pedig ez fontos a demográfiai előrejelzés szempontjából: a háború alatt, miután véget ért a háború és a háború utáni néhány évben másképpen zajlanak a demográfiai folyamatok. Ezért az előrejelzés kidolgozásakor azt vettük alapul, hogy a háború 2024 végén vagy 2025 elején ér véget. A háború utáni időszakot 2037-ig három részre osztottuk. Minden időszakra kidolgoztunk bizonyos hipotéziseket a születési rátáról, a halandóságról és a migrációról. Így előrejelzésünk szerint 2037. január 1-jén 30,5 millió ukrán lesz, 2025. január 1-jén viszont 33,6 millió, 2026. január 1-jén 33,7 millió. 2026-tól már csak csökkenni fog a lakosság száma, 30,5 millióra” – mondta el Olekszandr Hladun, az intézet tudományos munkáért felelős igazgatóhelyettese.

A szakértő szerint ennek az előrejelzésnek vannak bizonyos kockázatai. Például az, hogy a háború korábban, még idén véget érhet, vagy éppen ellenkezőleg: eltarthat 2025-ig.

„A népességszám csökkenésének tendenciája mindenképpen folytatódni fog, mert ez még a viszonylag békés időkben is megfigyelhető volt nálunk” – szögezte le Olekszandr Hladun.

Hány férfi és nő lesz?

A tudósok külön előrejelzést készítettek a férfiak és a nők számának alakulásáról, mivel ezekben a nemi csoportokban eltérőek a „kihalás módjai”.

„Előrejelzésünk szerint 2037-re 16 millió nő és 14,5 millió férfi lesz Ukrajnában. Férfiakból már 2014 előtt is hiányunk volt. 100 nőre 85 férfi jutott. A háború elmélyíti ezt a válságot, mert a férfiak halandósága háború idején jóval magasabb. A munkaképes korú férfiak halálozása békeidőben is nagyon magas volt nálunk, ami tovább rontotta a nemek közötti aránytalanságot. Bár van egy olyan biológiai törvény, hogy fiúkból mindig valamivel több születik, mint lányokból. Körülbelül 107 fiú születik 100 lányra. A 30–35 év közötti intervallumban az arány kiegyenlítődik, majd a munkaképes korú férfiak számának rohamos csökkenése következik be. Ez függ a munkakörülményektől, az ökológiától, az életmódtól, a káros szokásoktól, mint pl. a dohányzás és az alkoholizmus. A statisztikák szerint a férfiak körében több az öngyilkosság” – mutatott rá Hladun.

(pszv/tsn.ua)