Gémesi visszavág

2010. március 19., 09:00 , 479. szám

Meglepődve olvastuk a "zöld" Kárpáti Igaz Szó keddi számában, hogy Gémesi Ferenc, a magyar Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára reagált a lapunkban március 12-én Kedvencek bebetonozása? címmel megjelent írásra.

Ominózus cikkünkben azt a kérdést boncolgattuk, vajon nem használhatja-e fel a leköszönő szocialista–szabaddemokrata kormányzat a határon túli nemzeti jelentőségű intézmények státusát az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) által támogatott szervezetek továbbélésének biztosítására a magyarországi kormányváltást követő időszakban. És lám, alighogy megpendítettük a témát, alighogy megjelent írásunk, az államtitkár úr máris megkezdte a riogatást. "Aki politikai alapú pénzosztást vár és kér – amire volt példa magyar–magyar viszonyban 1998 és 2002 között elégszer –, az elég bátor-e ahhoz, hogy megmondja például az Ungvári Nemzeti Egyetem Magyar Kara hallgatóinak, hogy nem adna tovább támogatást a tanulmányaikhoz, van-e benne elég bátorság, hogy odaálljon a történelmi magyar egyházak elé, és azt mondja: nem kellenek az iskoláitok, szegényeket támogató programjaitok, szociális intézményeitek?" – írja többek között.

Az államtitkár tehát megpróbálja dramatizálni a helyzetet, miközben soha, egyetlen szóval nem utaltunk arra, hogy ne tartanánk fontosnak a magyar nyelvű képzést az Ungvári Nemzeti Egyetemen vagy az egyházi programok megszüntetését szorgalmaznánk. Arról viszont igenis írtunk – de ezt Gémesi Ferenc szelektív látása nyilván kiszűrte mint szükségtelent –, hogy nehezen magyarázható, milyen alapon sorolta az államtitkár úr minapi beregszászi sajtótájékoztatóján a nemzeti jelentőségű intézmények közé a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség ellenszervezeteként létrehozott KAMOT-ot.

A szóban forgó levelet szerzője állítólag (legalábbis a "zöld" Kárpáti Igaz Szó felvezetésében ez olvasható) eljuttatta az igazi címzetthez is, vagyis lapunkhoz, az azonban sajnos – ma, az elektronikus posta korában – hozzánk ez idáig nem jutott el.

Ezúton szeretnénk továbbá "gratulálni" Kőszeghy Elemérnek, a "zöld" Kárpáti Igaz Szó főszerkesztőjének is, amiért a szakmai etika tökéletes figyelmen kívül hagyásával leközölte Gémesi Ferenc írását közvetlenül azután, hogy átvette a Petőfi Sándor Sajtószabadság-díjat – saját lapjának megfogalmazása szerint – a "többnyire jobboldali, konzervatív zsurnalisztákat tömörítő Magyar Újságírók Közösségétől".

zzz