Határ menti együttműködés: turizmus és befektetés

2010. március 12., 09:00 , 478. szám

Határmenti Turizmus Napja címmel rendeztek konferenciát és kiállítást múlt szombaton Nyíregyházán a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési Tanács által lebonyolított Turizmusfejlesztés a magyar–ukrán határtérségben című projekt zárásaként.

A résztvevők megismerhették többek között a határ menti turisztikai pályázati lehetőségeket, Kárpátalja és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék turisztikai potenciálját, valamint az Ung–Tisza–Túr Európai Területi Együttműködési Csoportosulás turisztikai koncepcióját. Ezenkívül a projekt eredményeként elkészített turisztikai promóciós film is levetítésre került.

Az EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus társfinanszírozásában megvalósuló program ukrajnai partnerszervezete a Kárpátaljai Megyei Tanács volt, amelyet a rendezvényen Brenzovics László, az önkormányzat elnökének helyettese képviselt. Mint elmondta, a régióra jellemző, hogy a két határ menti térségben élők keveset tudnak egymásról, s egyelőre a turistaforgalom sem jelentős Szabocs-Szatmár-Bereg megye, illetve Kárpátalja között. Annak a folyamatnak az eredményeként azonban, amit a most lezáruló turizmusfejlesztési programmal sikerült beindítani, a lebonyolítók reményeik szerint számottevően hozzájárultak a tájékoztatáshoz és a kapcsolatok élénküléséhez a térségben. Brenzovics László ezzel kapcsolatban mindenekelőtt azokat a találkozókat emelte ki, amelyek módot adtak a két határ menti megye közigazgatási és önkormányzati vezetőinek, valamint turisztikai szakembereinek a találkozásra. Ugyancsak fontosnak mondta a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökhelyettese, hogy a program keretében a két térség turisztikai lehetőségeit bemutató kiállítás, film és könyv készülhetett.

A két megye élénkülő együttműködését jelzi, mutatott rá a Kárpátaljának nyilatkozva Brenzovics László, hogy szerdán, lapunk megjelenésével egy időben az ukrán–magyar határ menti térség befektetési lehetőségeiről tartanak konferenciát a szabolcsi megyeközpontban.

hk