Felszámolják az aranybányát

2010. március 12., 09:00 , 478. szám

Véglegesen felszámolják a nagymuzsalyi aranybányát, mert csődbe ment a létesítményt üzemeltető vállalat.

A Kárpátalja megyei gazdasági bíróság még február 16-án fizetésképtelenné nyilvánította a nagymuzsalyi aranybányát működtető Zakarpatpolimetalli Kft.-t, de az Urjadovij Kurjer című kormánylap csak a múlt szerdai számában közölte a taláros testület határozatát, amely csődbiztos kinevezéséről is rendelkezett. A döntés hatályba lépésével elkezdődött a vállalat felszámolása – adta hírül az ungvári ua-reporter.com internetes hírportál.

A cikk szerint kárpátaljai környezetvédők régóta követelik a nagymuzsalyi aranybánya bezárását, amely 2006 óta egyébként sem működött, mert a Zakarpatpolimetalli cégben 33 százalékos tulajdonrésszel rendelkező, Mauritius szigetén bejegyzett Zakar Resources nevű társaság nem teljesítette a kötelezettségeit. Mivel a kárpátaljai cég többségi tulajdonosa az Ukrpolimetalli állami részvénytársaság, az ukrán ipari minisztérium többször is megkísérelte az aranykitermelés felújítását, az utolsó ilyen próbálkozása tavaly nyáron volt.

A Zakarpatpolimetalli Kft. tiszta vesztesége a 2008. évi mérleg szerint közel 17,6 millió hrivnyára rúgott, míg a törzstőkéje 32,2 millió hrivnyát tett ki.

A cég felszámolásától azt remélik a térségben, hogy végre megkezdődhet a félbehagyott bányatevékenység, mindenekelőtt a meddőhányók által okozott természeti károk felszámolása.

(Kárpátalja/MTI)