Szórványban oktatók konferenciája

2010. március 5., 09:00 , 477. szám

2010. február 26-28. között tartották hagyományos tavaszi konferenciájukat a szórványban oktató pedagógusok. A háromnapos tanácskozásra a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán, a KMPSZ szervezésében került sor.

A konferencián a szórványvidék oktatási intézményeinek tanárai, óvónői, illetve a vasárnapi iskolák oktatói vettek részt.

A három nap alatt számos elméleti előadásra, gyakorlati foglalkozásra került sor. Orosz Ildikó a szórványoktatás jelenlegi helyzetét elemezve a lehetséges, megvalósítható utakra és stratégiákra hívta fel a hallgatók figyelmét, kiemelve a helyi közösség szerepét. Balla Andrea az iskolai könyvtárak szerepéről, Ádám Erzsébet az ének-zenei nevelés fontosságáról, Gogola István a szeretet-nyelvekről, Beregszászi Anikó a gyermek- és ifjúsági irodalom személyiségfejlesztő szerepéről, Penkófer János a kárpátaljai magyar irodalom új színfoltjairól tartott előadást.

A gyakorlati foglalkozások során Prófusz Marianna segítségével a vizuális és nyelvi készségfejlesztés lehetőségeivel ismerkedtek meg a résztvevők, s tekintettel a közelgő ünnepekre, hajtogatott kokárda és húsvéti kosárka elkészítését gyakorolták. Ádám Erzsébet egy 6 részből álló énekes népi gyermekjáték-füzért tanított meg a hallgatókkal.

Részt vett a tanácskozáson Vraukóné Lukács Ilona, aki a Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárakért Alapítvány részéről könyveket, folyóiratokat ajándékozott a konferencia résztvevőinek.

Kulturális programban is bőven volt részük a pedagógusoknak. Író-olvasó találkozó Weinrauch Katalinnal, néprajzi- és képzőművészeti kiállítás megtekintése színesítette a programot.

Igazi élménnyel ajándékozta meg a konferencia résztvevőit a mezővári református egyház Kovács Erika vezette gyermekkórusának és Kovács Sándor népi zenekarának a fellépése.

A szervezők és résztvevők a jó hangulatban, tartalmasan eltöltött három nap jelmondatául a következő Sütő András-idézetet választották: "Ahány anyanyelvi szóra váró gyermek: jövőnknek megannyi lámpása a meglódult időben."

pm