Újra hiperinfláció?

2010. február 26., 09:00 , 476. szám

Nem egyértelmű, hogyan fogja finanszírozni a központi költségvetés hiányát Ukrajna, ha a Nemzetközi Valutaalap nem tér vissza delegációjával az országba áprilisban, és nem oldja fel a tavaly befagyasztott hitelt - nyilatkozott Frank Gill, a Standard and Poor's hitelminősítő szuverén adóskockázati besorolásokért felelős igazgatója a Reutersnek adott interjújában. Ha az adósság finanszírozása mögött túlzott mértékben áll a jegybank pénzkibocsátása, az hiperinfláció kialakulásához vezethet.

Gill az ukrán állam adósbesorolásához (a hosszú távú devizaadósságra jelenleg CCC+ stabil kilátásokkal, azaz még hat fokozat választja el a befektetésre javasolt kategóriától) közvetlenül nem fűzött kommentárt, azaz nem beszélt leminősítésről.

Tavaly meredeken emelkedő hozamok mellett az ukrán állam kötvénykibocsátással újította meg lejáró adósságait, amelyeket nagyrészt az ukrán jegybank és állami tulajdonú bankok vettek meg. Amint az a helyettes ukrán pénzügyminiszter minapi nyilatkozatából kiderült, az idén lejáró adósságok finanszírozását is hitelfelvétellel próbálják megoldani, bár arra több elemző rámutatott, hogy ennek igen magas költsége lesz. Ha az IMF nem áll Ukrajna mögött, az akár plusz 10 százalékponttal magasabb kamatokat jelenthet. (Kárpátalja/portfolio.hu)