Szemüveg vagy kontaktlencse?

2010. február 26., 09:00 , 476. szám

Az utóbbi időben romlott a látásom. Érdekelne, mit viseljek inkább: szemüveget vagy kontaktlencsét? - kereste meg szerkesztőségünket egy mezőgecsei olvasónk. Kérdését dr. Ilkova Anna beregszászi szemészhez továbbítottuk.

- A kontaktlencse jobb, de a szemüveget sem kell teljesen elhagyni - válaszol a szakember. - A szemüveg kerete korlátozza a látómezőt, az okuláré lencséje és a szem közötti levegő pedig fénytörést okoz, ami rövidlátók esetében kisebbíti, távollátóknál viszont felnagyítja a távoli tárgyak képét. Emellett, ha hidegből meleg légtérbe lépünk, a lencsék bepárásodnak, fürdőzéskor pedig le kell vennünk a szemüveget. Amennyiben viszont kontaktlencsét viselünk, jobban látjuk a látómező széleit, élesebben is látunk, később fárad el a szemünk, a távoli tárgyak képe sem törik meg, azonkívül fürödhetünk is vele, és nincs zavaró bepárásodás. Egyszóval: úgy látunk, mint szabad szemmel, s emellett bizonyos esetekben a kontaktlencse jobban biztosítja a látás korrekcióját is. Ha például nagy dioptriabeli különbség van a két szemünk között, akkor orvosi javaslatra nem szemüveget, hanem kontaktlencsét kell hordanunk, mert csak így küszöbölhető ki a látáshiba. Ezenkívül vannak olyan foglalkozások, melyek esetében megfelelőbb a kontaktlencse viselése, például színészeknél forgatás vagy előadás alatt, ha a szerep összeegyeztethetetlen a szemüveggel, s a sportolók is lencsét tesznek fel, ha edzenek vagy versenyeznek.

Ugyanakkor ha felső légúti betegségünk, náthánk, influenzánk van, akkor a fertőzés bekerülhet a kontaktlencse alá, amitől begyullad a szem, úgyhogy ilyenkor ajánlatosabb szemüveget viselni. Ha pedig éjjel hirtelen felébredünk, egyszerűbb feltennünk a szemüveget, mint kezet mosni, és a tükör előtt állva felhelyezni a kontaktlencsét.

Amúgy kétféle, kemény és lágy kontaktlencsét ismerünk, s az orvos dönti el, hogy a látáshibától függően melyiket írja fel.

- Hogyan kell tartani és viselni a kontaktlencsét?

- Amikor az orvos felírja a lencsét, elmagyarázza a használata módját, s azt is elmondja, milyen időközönként jelentkezzünk felülvizsgálatra. A kontaktlencséket tisztán kell tartanunk, vigyáznunk kell rá, hogy ne érje őket zsiradék vagy sok por. Többségüket éjszakára tokba tesszük, melyben speciális folyadék van, amely tisztítja a lencsét és megújítja annak a könnyhöz hasonló nedvességtartalmát. Megjegyezném viszont, hogy már olyan kontaktlencsék is vannak, melyeket alváshoz sem kell levenni a szemről, s csak hetente vagy kéthetente kell azokat megtisztíttatni a fent említett folyadékban.

Különböző ideig viselhetjük őket. Vannak, amelyeket 24 óra elteltével le kell cserélnünk, mások egy vagy három hónapig, vagy akár egy évig is kitartanak. Azokat viszont, melyekkel aludni is lehet, nem lehet egy hónapnál hosszabb ideig használni.

S szólnék még pár szót az ún. kozmetikai lencsékről. Ezek színesek, így megváltoztathatjuk velük a szemünk színét vagy a színárnyalatát. Vannak közöttük nulla dioptriásak is, melyeket egyszerűen csak szépészeti célból viselünk, de lehetnek dioptriásak is, melyekkel a látáshibákat is kiküszöbölhetjük.

Végezetül tehát leszögezhetjük: akiknek látáskorrekcióra van szükségük, jól teszik, ha mind szemüveggel, mind kontaktlencsével rendelkeznek, s az alkalomtól függően használják azokat.

Lajos Mihály