Törvényszigorítás a kettős állampolgárság ellen

2010. február 12., 09:00 , 474. szám

Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa elfogadta első olvasatban azt a jogszabálytervezetet, amely az állampolgársággal összefüggő törvények és rendelkezések szigorításával igyekezne kizárni a kettős állampolgárság lehetőségét Ukrajnában.

A tervezett változtatások kötelezővé tennék például azok számára, akik külföldiként szereztek ukrán állampolgárságot, hogy adják le korábbi útlevelüket az adott állam illetékes hatóságainál, s erről értesítsék az állampolgársági ügyekben eljáró ukrajnai végrehajtó szerveket. Ellenkező esetben akár meg is semmisíthetik a törvényszegő esetében az ukrán állampolgárság megadásáról hozott határozatot.

A különböző szintű közigazgatási és önkormányzati szervek az eddigieknél szélesebb hatáskörrel rendelkeznének az állampolgársággal összefüggő vizsgálatok kapcsán, például kötelességükké tennék, hogy jelentsék az illetékes hatóságoknak, amennyiben tudomásukra jut, hogy egy ukrán állampolgár egyben más ország polgára is.

További szigorításokra és korlátozásokra lehet számítani a jogszabály elfogadása esetén a kettős állampolgársággal rendelkezők, valamint az állandó külföldi letelepedési engedélyt szerzett személyek ukrajnai jogait illetően is.

A jogszabályt a parlament 236 igen szavazattal fogadta el, azaz a minimálisan szükségesnél mindössze öttel többen támogatták. A törvényre szavazott Julija Timosenko Blokkja parlamenti frakciójának valamennyi jelenlévő képviselője, az NU-NSZ frakciója és Litvin Blokkja, valamint négy független honatya is. A Régiók Pártja és a kommunisták frakciói nem vettek részt a szavazásban.

pszv