A tehenek ellési bénulása

2010. február 5., 09:00 , 473. szám

A szomszédom tehene az ellést követően lebénult és elpusztult. Mi lehetett a baja, és mit tehetnék, hogy az én tehenem elkerülje ezt a betegséget? - telefonált be szerkesztőségünkbe egy viski olvasónk. Kérdéseivel és a kapcsolódó kérdésekkel Mándy Gyula tiszakeresztúri állatorvoshoz fordultunk.

- Minden bizonnyal a tehenek ellési bénulásával állunk szemben, mely leginkább a többször ellett, nagy tejhozamú teheneket támadja meg. Rendszerint az ellést követő 1-3. napon következik be, hátterében pedig a tejtermelés megindulása áll, mert az ellés után csökken a vér kalciumszintje, a tejtermeléssel pedig az állat leadja az összes kalciumját, amitől lebénul, majd elpusztul. Az ellési bénulás okai közt szerepel az életkor (minél idősebb a jószág, annál könnyebben betegszik meg), a nagy tejhozam, azaz a fokozott kalciumvesztés (ha az állat 20-30 l tejet ad naponta, annyi kalciumot veszít, hogy az bénulást okozhat), valamint a helytelen takarmányozás. A betegség felléphet a kecskéknél és a juhoknál is.

- Melyek a kór tünetei?

- A betegség általában három, egymást követő, de sokszor összemosódó szakaszra osztható, melyekre más-más tünetek jellemzőek. Az első szakaszban a tehén mozgása bizonytalan, de állva marad. Izomremegés, élénk fülhegyezés észlelhető, a tehén gyakran tátogatja a száját, nyújtogatja a nyelvét. Ez a szakasz csak 1-3 óráig tart, ezért elkerülheti a figyelmünket. A második szakaszban a tehén a hasán fekszik, s ebben a pozícióban meg is tudja magát tartani, ritkán dől oldalra. A mellső lábaira próbál feltámaszkodni, de a hátsó végtagjai gyengék, nem tud felállni. Az állat jellegzetesen, S alakban meggörbített nyakkal, fejét valamelyik lapockájára hajtva fekszik. A szívhangok gyengülnek, a jószág gyakran behunyja a szemét, s egyre érzéketlenebb a külvilág iránt. A harmadik szakaszban pedig a beteg állapota tovább súlyosbodik, már csak az oldalán fekszik, gyengülnek a szívhangok, és szívritmuszavarok is felléphetnek. Esik a testhőmérséklet, szárazzá válik az orr, felfúvódik a gyomor és a bél. Végül teljes reflexhiány következik be, mély kóma alakul ki, s bavatkozás nélkül a tehén néhány órán belül elpusztul.

- Miként gyógyíthatjuk a betegséget?

- A kezelést célszerű megkezdeni a bevezető szakaszban, amikor a jószág még áll, mert ha már több mint 4-6 órája fekszik, nagy a szövődmények fellépésének a veszélye. Az oldalán fekvő állatot pedig a gyógykezeléssel egyidejűleg a hasára kell fordítanunk. Hatásos gyógymód a kalciumkészítmény vagy a kalcium és a glükóz intravénás csepegtetése. Kedvező esetben fél órán belül a tehén visszatér a kómából, felemeli a fejét, majd feláll. Ha viszont 4-6 órán belül nincs javulás, megismételhető, szükség esetén pedig harmadszorra is elvégezhető a beavatkozás. Ezekben az esetekben arra kell gondolni, hogy foszfor- és magnéziumhiány is szerepel a kórkép kialakulásában, ezért magnéziumot és foszfort is kell adni az állatnak.

- Hogyan előzhetjük meg a tehenek ellési bénulását?

- A várható ellés előtt két-három hétig korpát kell adnunk a jószágnak, abraktakarmány helyett, mert a korpa sok kalciumot tartalmaz, a lucernaszéna helyett pedig fűszénával kell etetnünk az állatot.

elem