Bátyú: Több száz lakó fázik

2010. január 29., 09:00 , 472. szám

Olvasóink jelezték, hogy Bátyúban keddről szerdára virradó éjjel szünetelt az áramszolgáltatás 70 lakótelepi lakásban. A lakók azt mondják, nem egyedi esetről van szó, az elmúlt hetekben többször is előfordult áramkimaradás.

Megpróbáltunk tájékozódni az áramkimaradás okairól a polgármesteri hivatalnál, illetve a lakásgazdálkodási vállalatnál is, meglepetésünkre azonban azt a választ kaptuk szerdán délelőtt, hogy hozzájuk nem érkezett ilyen bejelentés, nem tudnak a dologról. (Megtudva ezt, az egyik helyi lakos, járási képviselő hivatalosan is tájékoztatta a polgármestert a kialakult helyzetről, kérve, hogy sürgősen foganasítsanak intézkedéseket, hiszen a lakótelepi lakos is bátyúi polgár – a szerk.)

Lapunk korábban már nem egy alkalommal foglalkozott a bátyúi lakótelepen uralkodó áldatlan állapotokkal. Az egykor a vasút által építtetett és fenntartott, majd a rendszerváltás utáni években a községi tanács által "átvett" emeletes házak közüzemi rendszerei mára elavultak, s a lakók sem fizetnek valami katonásan az igénybe vett szolgáltatásokért – védekeznek az épületek karbantartására létrejött, s leginkább a pénzhiányra panaszkodó lakásgazdálkodási vállalnál. (Ennek beregszászi illetőségű vezetője a község polgármesterének információja szerint megkeresésünkkor hivatalos ügyben éppen Beregszászban tartózkodott – a szerk.) A cégnél érdeklődésünkre elmondták, hogy az áramellátásért vagy annak kimaradásáért egyébként sem ők "felelnek".

Talán éppen az utóbbi napokban beállt rendkívüli hideg miatt bekapcsolt elektromos hősugárzók okozzák a rendszer túlterhelését és az automatikus biztosítékok gyakori lekapcsolását, morfondíroznak olvasóink. Villamos energia híján viszont a távhőszolgáltatásban nem bízó lakók által drágán beszerelt vízforgatós autonóm fűtési rendszerek sem működnek. Így számos lakásban a bekapcsolt gázspór maradt az egyetlen fűtési lehetőség, ami viszont a lakás levegőjében felszaporodó égéstermékek miatt jelent veszélyt az ott élőkre.

De bármi legyen is az igazság, a lényeg az, hogy áramszolgáltatás nélkül több száz ember – köztük gyerekek, öregek – egyelőre fázik.

R.Gy./hk