Ha a nyugdíjas elvesztette a bankkártyáját

2023. november 6., 10:33 , 1183. szám

„Mit tegyen, akinek elveszett a bankkártyája, amelyre a nyugdíját kapja?”

– Az eljárás ugyanaz, mint bármely más elveszett, eltulajdonított bankkártya esetében: mindenekelőtt le kell tiltatni. Ehhez a nyugdíjasnak mielőbb fel kell hívnia annak a banknak a forródrótját (telefonszámát), amely a kártyát kibocsátotta, és amelyben a számláját vezeti, s jelentenie kell az elvesztését. Ilyenkor a bank letiltja a kártyát, nehogy azok az illetéktelenek, akiknek a kezébe kerülhetett, hozzá tudjanak férni a számlán lévő pénzhez.

A kártyát le lehet tiltani a bank mobiltelefonos vagy internetes alkalmazásain keresztül is, mindössze néhány kattintás az egész. Aki nem rendelkezik az említett alkalmazásokkal, és telefonálni sem szeretne, felkeresheti a bankfiókot, és személyesen is bejelentheti a kártya elvesztését.

Ilyenkor a régi, elvesztett kártya helyett újat kell rendelni a bankfiókban. Az új kártya rendszerint a régi bankszámlához kapcsolódik, s néhány napon, héten belül elkészül. Ha azonban a nyugdíjas úgy dönt, hogy számlát vagy bankot vált, ezt jeleznie kell a Nyugdíjalapnak is. Ehhez fel kell keresnie a Nyugdíjalap legközelebbi szolgáltatóközpontját, de tudomásom szerint a Nyugdíjalap weboldalán (portal.pfu.gov.ua) keresztül is lehetséges az ügyintézés. A nyugdíjasnak kérvényt kell írnia, amelyben szerepelnek az új bank és számla adatai.

hk