Hivatalosan is Janukovics az első

2010. január 29., 09:00 , 472. szám

Az Ukrán Központi Választási Bizottság hétfő délután közzétett hivatalos és végleges eredményei alapján az ukrajnai elnökválasztások első fordulóját az előzetes eredményeknek megfelelően 35,32 százalékos támogatottsággal Viktor Janukovics, a Régiók Pártja vezetője nyerte. A jelenlegi kormányfő, Julija Timosenko a szavazatok 25,05 százalékának birtokában a második helyen jutott be a második fordulóba.

A politikai szakértők és a választópolgárok most leginkább azt találgatják, hogy kire adják majd voksaikat azok a választók, akik a 13,05 százalékkal harmadik helyen végzett, bankárból lett politikus Szerhij Tihipkóra, illetve a 6,96 százalékot kapott volt házelnökre, Arszenyij Jacenyukra adták le voksukat.

Bár jelenleg mindketten arra buzdítják híveiket, hogy a második fordulóban az elnökjelöltek ellen szavazzanak, ha Tihipko végül mégis elfogadná a Julija Timosenko által felkínált kormányfői tisztséget, a mérleg az ukrán "Vaslady" oldalára is átbillenhet. A kulisszák mögül kiszivárgott hírek szerint azonban ugyanezt az ajánlatot a rivális is megtette, és ismeretes, hogy a bankár-politikus az előző elnökválasztás során Janukovics kampányfőnöke volt.

A Bwin internetes fogadóiroda mindenesetre Viktor Janukovicsot hozza ki befutónak azzal, hogy 1,33 oddsot ad a győzelmére, míg Julija Timosenko győzelmének oddsa 3,05. Ennek megfelelően a bukmékerek 86 százalékosnak ítélik meg az oroszbarát politikus nyerési esélyét, míg a jelenlegi kormányfő szerintük csupán 14 százalékon áll.

A választás második fordulóját február 7-én tartják.

(Kárpátalja/FH)