A magyar–ukrán katonai együttműködésről tárgyaltak

2010. január 29., 09:00 , 472. szám

Kárpátalján tett kétnapos hivatalos látogatást január 20-án és 21-én Tömböl László vezérezredes, a Magyar Honvédség HM Honvéd Vezérkar főnöke ukrán partnere, Ivan Szvida vezérezredes meghívására.

A katonai vezetők Ungváron folytattak úgynevezett határ menti kétoldalú megbeszélést, majd múlt csütörtökön Munkácson közösen megkoszorúzták a második világháborús hősi emlékművet és az 1848-1849-es magyar szabadságharc és forradalom podheringi csatájának emlékművét.

A katonai tiszteletadás mellett megtartott koszorúzást követően Tömböl László elmondta: kárpátaljai tárgyalásai során ukrán partnerével megvizsgálták a két ország katonai együttműködésének fejlesztési lehetőségeit, főként a logisztika terén és a Tisza nemzetközi műszaki zászlóalj tevékenységét illetően. A HM Honvéd Vezérkar főnöke kifejtette: a megbeszéléseken szó volt Ukrajna lehetséges bekapcsolódásáról a visegrádi négyek közötti együttműködésbe, s ezzel kapcsolatban meghívta Szvida tábornokot a visegrádi országok vezérkari főnökeinek idén májusban Budapesten tartandó találkozójára.

A felek érintették a különböző nemzetközi – elsősorban a ciprusi vagy később az afganisztáni – békefenntartó műveletekben való ukrán részvétel kérdését, akár a magyar csapategységekkel való együttműködés keretében – fogalmazott Tömböl László, hozzátéve, hogy a kárpátaljai születésű Szvida tábornok személyében egy minden kérdésre nyitott katonai vezetővel találkozott.

A vezérkari főnökök csütörtökön Nagyszőlősön megszemlélték a Tisza nemzetközi műszaki zászlóaljat.

(Kárpátalja/MTI/honvedelem.hu)