Korszerű német szaktantermet adtak át Visken

2023. november 13., 09:27 , 1185. szám

A Katolikus Karitász jóvoltából a Viski Kölcsey Ferenc Líceumban egy korszerűen berendezett és felszerelt német szaktantermet adtak át. Az intézményben korábban nem volt lehetőség a német nyelv elsajátítására, azonban a vezetőség célja, hogy bővítsék az idegen nyelvek oktatásának palettáját, így az angol mellett ezentúl németet is szeretnének oktatni.

A Karitász már korábban is segítette a községet, akkor a helyi ukrán iskolában adtak át egy hasonló termet, a mostani alkalommal a magyar iskolának hoztak taneszközöket és technikai felszerelést. Écsy Gábor atya, a Magyar Katolikus Karitász országos igazgatója az átadón elmondta: a Katolikus Karitász fontosnak tartja, hogy ne csak a lakosságot támogassa és a menekülteket, hanem azokat az intézményeket is, ahol magyar nyelven folyik az oktatás. Így rendszeresen hoznak támogatást magyar óvodáknak, líceumoknak, iskoláknak. Mint mondta, mindezt azért, hogy segítsék megyeszerte a magyar nyelvű oktatás fennmaradását. „A mostani alkalommal iskolafelszereléseket hoztunk: padokat, könyveket, táskákat és egyéb olyan dolgokat, melyek számukra hasznosak lehetnek. Mindezt egy német adományozónk segítségével s a magyar támogatóink adományaiból sikerült összeállítani, eljuttatni. Reméljük, ez is segít megőrizni itt a magyar nyelvet, és hozzájárul ahhoz, hogy az oktatás is eredményes legyen” – jegyezte meg Écsy Gábor atya.

A német nyelv oktatására nagy igény lenne a kistérségben, mivel jelentős azok száma, akik családtagjai Németországban dolgoznak. Jaroszlav Hajovics polgármesterben fogalmazódott meg az ötlet, hogy jó lenne mielőbb beindítani a kistérség iskoláiban a német nyelv oktatását, s a Katolikus Karitász által hamar segítő partnerekre talált. Jaroszlav Hajovics, a Viski kistérség polgármestere kérdésünkre elmondta: „A mai jeles nap a kistérségünkben, gyakorlatilag egy régi vágyam valósult meg. A mostani alkalommal a viski magyar iskolában nyitjuk meg a német szaktantermet. Ez már a második ilyen tanterem, az elsőt korábban az ukrán iskolában nyitottuk meg, ott már oktatják a német nyelvet. Nagy igény van a kistérségünkben arra, hogy a németet középiskolai szinten oktassuk, mivel nagyon sokan a kistérségből Németországban dolgoznak. Ebből adódóan fontos ezt a nyelvet megtanulni. Nagyon hálás vagyok a magyarországi és németországi partnereinknek, akik segítségével mindez létrejöhetett.”

A taneszközöket, padokat, székeket, laptopokat, segédanyagokat egyenesen Németországból hozták el a viski iskolák számára Klaus Höhn, a Karitász jószolgálati nagykövetének közreműködése által, aki az első pillanattól kezdve a szívén viseli a kárpátaljaiak sorsát, így minden alkalommal személyesen is ellátogat egy-egy programra.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy támogassam a polgármesternek az oktatást segítő munkáját – jegyezte meg Klaus Höhn, a Katolikus Karitász németországi jószolgálati nagykövete. – Mi egy jól összeszokott csapat vagyunk, és a Katolikus Karitász segítségével állítottuk össze és hoztuk el ide ezt az adományt. Összesen négy osztályterem berendezését hoztuk el, korábban a másik iskola számára, most pedig ide, a magyar iskolába. Mindezt azért, hogy mind a két iskolában modern feltételek között működhessen a nyelvoktatás.”

Az iskolában korábban nem oktattak német nyelvet, így nagy örömmel fogadta az intézmény vezetősége a lehetőséget, hiszen ezáltal bővülhet az idegen nyelvek oktatása az iskolában.

Czébely Ilona, a Viski Kölcsey Ferenc Líceum igazgatója elmondta: „Kaptunk egy felhívást az önkormányzat részéről, hogy szeretnénk-e részt venni egy olyan programban, ahol bővítik a nyelvképzések körét. Német nyelvű oktatás eddig nálunk, az intézményben nem volt, franciát tanultunk régebben, jelenleg angol nyelvet tanulnak a diákjaink. Örültünk a nyelvoktatási lehetőség bővítésének, és szívesen csatlakoztunk a programhoz. A mostani átadó alkalmával az oktatás beindításához felszerelést kaptunk, a múlt héten érkeztek hozzánk padok székekkel, illetve egy nagyon szuper mozgatható tábla, valamint ma érkeztek különböző technikai eszközök, amelyek segíteni fogják a nyelvnek az oktatását, úgyhogy a terveink között szerepel a németnyelv-oktatás mielőbbi beindítása iskolánkban.”

EV