Felszolgálóképzés a Rákóczi-főiskolán

2010. január 29., 09:00 , 472. szám

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán a Kecskeméti Regionális Képző Központtal együttműködve – a Szülőföld Alap támogatásával – felszolgálóképzés indult, melynek ünnepélyes megnyitójára január 22-én a főiskola Győr termében került sor.

A jelentkezőket és a vendégeket – a Kecskeméti Regionális Képző Központ képviseletében Palotás József igazgatót és Kovácsné Vörös Ágnes pályázatfelelőst –, valamint a tanfolyamon oktató tanárokat Váradi Natália, a főiskola Felnőttképzési Központjának vezetője köszöntötte, aki röviden ismertette a képzéssel kapcsolatos tudnivalókat. A tanfolyam két félévben zajlik majd, melyek sikeres elvégzését követően először egy ún. munkaköri bizonyítvány, majd egy Magyarországon és az Európai Unió által is elismert szakképesítés szerezhető. Váradi Natália örömteli ténynek nevezte, hogy az előzetesen meghirdetett 20 helyre 56-an jelentkeztek a képzésre, akik közül legtöbben jelenleg is vendéglátóipari egységekben dolgoznak felszolgálói munkakörben. A hétvégéken zajló foglalkozásokon olyan, a szakma elsajátításához nélkülözhetetlen tudnivalókat oktatnak majd, mint pl. étel- és italismeretet, valamint – a hatékonyabb helyi kiszolgálást elősegítendő – ukrán nyelvet.

Váradi Natália elmondta még, hogy az oktatás nem pusztán Kárpátaljára korlátozódik majd: a legjobbnak bizonyult jelentkezők tavasszal kecskeméti gyakorlati tanulmányúton vehetnek majd részt, s jövőbeli terv, hogy a második félévi képzés szállodai vezetés–szállodai recepció modellel is kiegészül majd.

Köszöntötte a résztvevőket Orosz Ildikó, a főiskola elnöke is. Mint mondta, a képzés – mely a résztvevőknek ingyenes – értékét különösen növeli, hogy a jövőben Kárpátalja egyik fő ágazatává a turizmus válhat, melyhez kapcsolódóan egyre több vendéglátóipari szakemberre lesz szükség. Orosz Ildikó elmondta még, hogy a felszolgálóképzéssel együtt szakácsképzést is indítottak volna, mely bár a pályázati források hiánya miatt ezúttal elmaradt, de a jövőben továbbra is az egyik megvalósításra váró terv marad.

Palotás József beszédében kiemelte: "Azt szeretnénk, ha ez a mostani tanfolyam egy hosszabb távú, több képzésből álló képzéssorozat része lenne. A képzés elsődleges célja, hogy a résztvevők a bizonyítványosztást követően itt, Kárpátalján találják meg a helyüket." Mint Palotás úr elmondta, a képzés résztvevőinek olyan piacképes tudást igyekeznek adni, mely jelentősen növeli munkaerőpiaci esélyeiket.

Fischer Zsolt