Drágul az uborka

2023. november 21., 15:17

Az ukrán piacon hiány van minőségi uborkából. Ezzel egy időben a zöldség ára ismét emelkedni kezdett – jelentette a dengi.ua az EastFruit projekt elemzőire hivatkozva.

Jelenleg a stacionárius melegházi kombinátok 60‒75 hr/kg áron kínálják az uborkát, ami átlagosan 10%-kal drágább, mint egy héttel korábban.

A projekt elemzői szerint a kiskereskedelmi láncok stabil kereslete az uborka iránt lehetővé teszi az ukrán termelők számára, hogy tovább növeljék termékeik árát.

„Az ukrán kiskereskedők többsége a helyi kombinátokból származó uborkát részesíti előnyben, pedig ezeknek a termékeknek az ára valamivel magasabb, mint az import uborkáé. A láncok képviselői döntésüket az importtermékek meglehetősen alacsony minőségével magyarázzák, amely észrevehetően elmarad a helyi melegházi kombinátokból származó uborkáétól” – áll a közleményben.

Szakértők szerint az uborka árát Ukrajnában az is támogatja, hogy a termék kínálata meredeken csökken. A legtöbb helyi melegházi kombinát lényegében befejezte a jelenlegi szezont.

Ugyanakkor az újabb áremelkedés ellenére e szegmensben, Ukrajnában a melegházi uborka még mindig átlagosan 20%-kal olcsóbb, mint az előző év azonos időszakában.

(dengi.ua/Kárpátalja)