Tanácskozás Sárospatakon

2010. január 22., 09:00 , 471. szám

A magyar nyelv megőrzéséről tanácskoztak Sárospatakon határon túli magyar pedagógusok az elmúlt hétvégén. A városban évente tartanak tapasztalatcserét a kisebbségi oktatásról.

Mint elhangzott, Kárpátalján 2004 óta küzdenek a kisebbségek kirekesztése ellen a felsőoktatásban. Az új felvételi rendszer eközben tovább rontja a magyar tannyelvű iskolák diákjainak továbbtanulási esélyeit.

- Egyre nehezebben kerülnek be a magyar gyerekek a felsőoktatásba. Például ebben az évben minden tárgyból ukrán nyelven kell vizsgázni. Magyar nyelven nem is lehet emelt szintű érettségit tenni - mondta el Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke. (Sajnos az elnökválasztáson az első fordulóban induló jelöltek közül egy sem vállalta fel a magyar oktatás problémáinak megoldását. - A szerk.)

Romániában az egyetemi hallgatók alig több mint 4 százaléka magyar anyanyelvű és a magyar diákok mindössze harmada tanul magyarul - jelezte Horváth Gizella, a Partiumi Keresztény Egyetem rektorhelyettese.

A felvidéken a nyelvtörvény és az oktatásügyi reform okoz gondot. A tapasztalatcsere résztvevői szerint terveket kell készíteni a kisebbségi oktatás megőrzéséért. hk/dunatv.hu