Lengyel határblokád: Az ukrán munkaadók több mint 400 millió euróra becsülik a közvetlen veszteségeket

2023. november 25., 19:23

Az Ukrán Munkaadók Szövetsége (UMSZ) és a Nemzetközi Gépjármű Fuvarozók Szövetsége Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz és Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez fordult a lengyel fuvarozók sztrájkja miatt az ukrán–lengyel határon – jelentette a Szabadság Rádió ukrán nyelvű hírszolgálata az UMSZ-re hivatkozva.

A szövetség „rendkívül veszélyeseknek” tartja a blokád következményeit Ukrajna gazdaságára és nemzetbiztonságára nézve.

„Az előzetes számítások szerint az ukrán gazdaság becsült közvetlen vesztesége a lengyel–ukrán határ számos ellenőrzőpontjának blokádja miatt már több mint 400 millió eurót tesz ki” – állítja az UMSZ.

A szövetség ugyanakkor eurómilliárdokra becsüli a közvetett veszteségeket, például az ukrán exportőrökre a szerződéses kötelezettségek megszegéséért kiszabott pénzbírságok és szankciók, az ukrán cégekkel való további szerződéskötés megtagadása miatt.

„A lengyel sztrájkolók követelései arcátlanok, és megsértik Lengyelország nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeit, bizonyos esetekben pedig közvetlen beavatkozást jelentenek Ukrajna belügyeibe, és diszkriminatívak” – állítja a szervezet.

A munkaadók felszólítják Zelenszkij államfőt, hogy tárgyaljon Andrzej Duda lengyel elnökkel, és terjesszen be javaslatokat a kormánynak a határhelyzet megoldására.

„A határzár következményei olyan jelentősek, hogy az államok első embereinek személyes beavatkozását és a hatóságok együttműködését igénylik minden szinten” – véli a szövetség.

(radiosvoboda.org/Kárpátalja)