Az Ukrajnának nyújtott szövetségesi támogatások 2022 januárja óta a legalacsonyabb szintre csökkentek

2023. december 8., 11:50

Az Ukrajnának 2023 augusztusa és októbere között kiutalt új támogatások összege meredeken csökkent: az új csomagok összértéke mindössze 2,11 milliárd euró volt, ami 87 %-kal kevesebb, mint 2022 azonos időszakában, és 2022 januárja óta a legalacsonyabb összeg – közölte csütörtökön a Kieli Világgazdasági Intézet, amelynek szakértői az Ukraine Support Tracker adatbázist kezelik, számolt be az rbc.ua hírportál.

A jelentés Christoph Trebesch, a Kieli Világgazdasági Intézet kutatóközpontjának igazgatója elmondta: „A számadatok megerősítik azt a benyomást, hogy az elmúlt hónapokban az adományozók tétovább hozzáállása volt tapasztalható. Ukrajna egyre inkább függ néhány jelentős donortól, akik továbbra is jelentős támogatást nyújtanak, mint például Németországtól, az Egyesült Államoktól vagy az észak-európai országoktól.”

A szakember szerint Ukrajna a további amerikai segélyekkel kapcsolatos bizonytalanság miatt csak abban reménykedhet, hogy az Európai Unió végre jóváhagyja a régóta bejelentett 50 milliárd eurós támogatási csomagot. „A további halasztás egyértelműen megerősíti Putyin pozícióját” – mutatott rá Christoph Trebesch.

(vb/karpat.in.ua)