Nemzeti Bank: Ukrajna 1,5 milliárd dollárt veszíthet a nyugati határok blokádja miatt

2023. december 21., 15:46

Másfél milliárd dollárt veszíthet az ország az Ukrajna nyugati határain áthaladó teherszállítás korlátozása miatt novemberben és decemberben. Decemberben a veszteség 620 millió dollár, számolt be az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) – írja az RBC-Ukrajina.

„A jegybank becslései szerint egyes szárazföldi átkelőhelyek blokádja Ukrajna nyugati határain keresztül novemberben 160 millió dolláros exportkiesést és 700 millió dolláros importcsökkenést okozott” – áll a közleményben.

A nagyobb import veszteség az exporthoz képest nagyobb mértékben függ a közúti szállítástól – jegyezte meg a NBU.

Az Állami Vámhivatal adatai szerint a 2023. novemberi importveszteségeket részben kompenzálták az egyéb eszközökkel, többek között a vasúti szállítások növekedésével.

Ugyanakkor az exportveszteséget az új tengeri folyosón keresztül történő szállítás növekedésének köszönhetően kompenzálták, amelynek szállítási volumene a novemberi eredmények szerint megközelítette a „gabonafolyosón” történő szállítás legmagasabb értékeit – tette hozzá az Állami Vámhivatal.

A Nemzeti Bank azt feltételezi, hogy decemberben az exportveszteség havi 120 millió dollárra, az importveszteség pedig havi 500 millió dollárra csökkenthető.

Az eCserha rendszer szerint december 17-től a blokád kezdete (november 6.) óta Lengyelország határát átlépő kamionok átlagos napi száma 40%-kal csökkent az októberi átlaghoz képest.

(karpat.in.ua)