Ukrajna 1,34 milliárd dollárt kapott a Világbanktól a nyugdíjak folyósítására

2023. december 26., 11:50

Ukrajna állami költségvetése 1,34 milliárd dollárt kapott hatodik kiegészítő finanszírozási részletként a Világbanktól a Közkiadások támogatása a fenntartható közigazgatás biztosítása érdekében Ukrajnában (PEACE Ukrajnában) projekt keretében – közölte vasárnap az rbc.ua hírportál a Pénzügyminisztérium sajtószolgálatára hivatkozva.

A közlemény szerint „a pénzeszközöket Ukrajna állami költségvetésének a biztonság és védelem területéhez nem kapcsolódó kiadásainak részleges kompenzálására, elsősorban a nyugdíjkifizetésekre és a Rendkívüli Helyzetek Szolgálata alkalmazottainak bérére fordítják.” A finanszírozás a Világbanktól kapott 1,086 milliárd dolláros kölcsönből áll, amely a vagyonalapon keresztül érkezett az Ukrajna számára szükséges hiteltámogatás biztosítására (ADVANCE Ukraine) a japán kormány garanciája mellett.

A PEACE Ukrajnában projekt hatodik kiegészítő finanszírozási részlete egy támogatási komponenst is tartalmaz: 190 millió dollárt Norvégiától az Ukrajna Támogatási, Helyreállítási, Újjáépítési és Reformcélú Alapján (URTF) keresztül, 50 millió dollárt az Amerikai Egyesült Államok kormányától, 20 millió dollárt a svájci kormánytól.

A múlt héten a Pénzügyminisztérium arról számolt be, hogy 2023-ban az adományozók támogatásai elérik a 42,3 milliárd dollárt. A 2024-es külső finanszírozási igény ugyanakkor 41 milliárd dollárról 37,3 milliárd dollárra csökkent az államháztartás bevételeinek maximalizálását célzó intézkedéseknek, a hazai hitelpiac aktiválásának és egyéb intézkedéseknek köszönhetően.

(vb/karpat.in.ua)