Politikai hullámokat kavart a "ruszin" himnusz

2010. január 1., 09:00 , 468. szám

Valentin Nalivajcsenko, az SZBU vezetője a kijevi 5-ös csatorna adásában kijelentette, hogy az SZBU, amely a kárpátaljai ügyészséggel együtt nyomoz a megye himnuszával kapcsolatban, szükség esetén büntetőeljárást indít az ügyben.

Hozzátette: a szeparatizmusra szólító felhívások és az állam területi egységét fenyegető törvényellenes cselekedetek nem elévülő bűncselekményeknek minősülnek. Következésképpen egyetlen képviseleti testület egyetlen képviselőjének sincs joga arra, hogy szeparatizmusra hívjon fel – fogalmazott Nalivajcsenko az MTI tudósítása szerint, megjegyezve, hogy úgy tudja, a Kárpátaljai Megyei Tanács himnuszról szóló szavazása nem volt szabályos.

Mint arról lapunk előző számában beszámoltunk, a megyei önkormányzat december 21-i ülésén hosszas vita után elfogadta Kárpátalja régi-új himnuszának az Olekszandr Duhnovicsnak tulajdonított "Подкарпатские русины, оставьте глубокий сон" kezdetű dalt, amely a 20. század elején, a csehszlovák érában Podkarpatszka Rusz himnusza is volt. Néhány nappal később azonban kiderült, hogy a himnuszra vonatkozó tanácsi határozat mégsem lépett életbe, miután Mihajlo Kicskovszkij tanácselnök nem írta alá azt. Az önkormányzati vezető sajtóinterjúiból arra lehet következtetni, hogy a szavazás körül tapasztalt rendellenességek miatt nem látta el kézjegyével a dokumentumot.

Vjacseszlav Kirilenko, az Ukrajnáért párt képviselőcsoportjának vezetője ezzel egy időben a parlamentben arra szólította fel az ukrán állam és az SZBU vezetőit, hogy "értékeljék megfelelő módon" a Kárpátaljai Megyei Tanácsnak "az ország politikai destabilizálására irányuló" döntését.

Borisz Taraszjuk, az Ukrán Népi Mozgalom (Ruh) párt elnöke Ukrajna legfőbb ügyészénél interpellált Kárpátalja "szeparatista" himnuszának az ügyében.

A történtek hatására december 25-én újra összeült a megyei tanács elnöksége, s úgy határozott, hogy javasolja a himnusz-kérdés ismételt napirendre tűzését. Az elnökség tagjai egyben visszautasították azokat a vádakat, miszerint a szeparatizmus megnyilvánulásait támogatnák. Arra következtetésre jutottak, hogy a kérdés "további tanulmányozást" igényel.

Jevhen Zsupan megyei tanácsi képviselő, a Kárpátaljai Ruszinok Népi Tanácsának elnöke ugyanakkor lapunknak nyilatkozva üdvözölte a himnusz elfogadását. Mint jelezte, a szóban forgó szerzemény a régió történeti himnusza volt a múlt század 20-30-as éveiben, amelyet magyar nyelvre is lefordítottak, s "a csehek és a magyarok alatt is énekeltek, még a templomokban is". "Ennek nem kellene problémát okoznia, de problémát csinálnak belőle" – jelezte a politikus, aki a megyei tanácsra nehezedő nyomás miatt nem tudta megjósolni, megerősíti-e korábbi döntését a kárpátaljai önkormányzat egy újabb szavazás esetén.

Az ügy legutóbbi fejleménye, hogy a szélsőjobboldali Szvoboda párt Kárpátalja megyei szervezete december 28-ára a ruszin himnuszt elfogadó megyei tanácsi döntés visszavonását követelő tüntetést szervezett Ungvárra, a megyei állami közigazgatási hivatal és tanács épülete elé.

szcs