Élő betlehemek Nagyszőlősön

2010. január 1., 09:00 , 468. szám

Élő szamár, bárányok, fából készült igazi jászol – ilyen betlehem fogadta mindazokat, akik Nagyszőlősön a Jézus mennybemenetele templom mellett elhaladtak. Aki pedig a Kapisztrán Szent János ferences templomba tért be, azt karácsonyi dalok és végtelenített futószalagon mozgó bábfigurák által megjelenített betlehemi életkép fogadta.

"Az első betlehemállítást a ferences krónikák ismertetik – mondja Lengyel Donát helyi ferences plébános. – Assisi Szent Ferenc, a ferences rend alapító atyja szerette volna felidézni és láttatni, milyen körülmények között született a Megváltó. Ezért 1223-ban megkérte egyik földbirtokos barátját, hogy az itáliai Greccióban egy hegyi barlangban szalmával, élő szamárral és ökörrel, valamint pásztorokkal elevenítsék fel Jézus születésének eseményeit. Itt Szent Ferenc beszéde után az egyik zarándok azt észlelte, hogy a jászolba fektetett baba megelevenedik és rámosolyog az emberekre. Innen ered a betlehemállítás szokása."

Mint Donát atya elmondta, a nagyszőlősi templom melletti, Jézus születésének körülményeit illusztráló betlehemállítás gondolata egy templomba járó helyi vállalkozó gondolatának eredményeként valósult meg. A vállalkozó személyesen kérte fel Pólin Elek salánki fafaragó mestert a szobrok elkészítésére, s maga vásárolta meg mind a jászolt, mind pedig a kiállított élő állatokat: a szamarat és a két bárányt. A betlehemállítás remekművét december 24-én, szenteste, az éjféli misét követően nyitották meg, s több száz látogató tekintette azt meg.

Donát atya elmondta még, hogy a ferences templomban szintén betlehemállításra került sor, melyben a Nagyszőlősön szolgáló Ferences Mária Misszionárius Nővérek jártak az élen. Itt szintén a Megváltó születését illusztrálják – népi viseletbe öltöztetett figurák végtelenített szalagon forognak Jézus bölcsője előtt. Mint a nővérek egyike, Edit nővér elmondta, a kellékeket Vinnyicából, egy kapucinus kolostorból kapták. A díszletet egy hét alatt állították fel, s a bábuk mozgását karácsonyi ének kíséri.

Végezetül Donát atya elmondta még, hogy a templom melletti betlehem január 6-ig tekinthető meg, ezt követően a város főterén kerül majd kiállításra. A ferences templomban lévőt február 2-ig tekinthetik meg a látogatók délután 3 és 5 óra között. A tervek szerint jövőre mindkét élő betlehemet szeretnék ismét felállítani.

Fischer Zsolt