A Tőkés-párt helyett az RMDSZ támogatását javasolja Szász Jenő

2012. december 6., 01:00 , 621. szám

A hasznos szavazat elvét ajánlja megfontolásra a vasárnap tartandó romániai választásokon Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) volt elnöke, a létrehozandó Nemzetstratégiai Intézet vezetője.

Szász Jenő az MTI-nek azt mondta: nehéz választás előtt állnak azok az erdélyi magyarok, akik elégedetlenek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) teljesítményével, de fontosnak tartják a magyar képviseletet a bukaresti törvényhozásban.

Az erdélyi magyaroknak tudatosítaniuk kell, hogy az Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP – elnöke Toró T. Tibor, tiszteletbeli elnöke Tőkés László) nincs esélye bejutni a parlamentbe, ezért az erre a pártra leadott szavazatok egyes román pártok jelöltjeit juttatnák mandátumhoz – tette hozzá.

Szász Jenő abban látta a bajok forrását, hogy a nyári önkormányzati választásokon nem alakult meg az általa szorgalmazott „jobboldali koalíció” az MPP és az EMNP között, amely rákényszerítette volna az RMDSZ-t arra, hogy elfogadja a „magyar válogatott” felállításának a gondolatát.

Szász Jenő néhány elvi megállapításból vezette le a helyesnek vélt döntést. Első tételként azt említette, hogy minden erdélyi magyar választó magyar jelöltre adja le a szavazatát. A második tételként az erdélyi magyarság parlamenti jelenlétének a fontosságát említette. Ezekből következő harmadik tételként fogalmazta meg a hasznos szavazat elvét: „Olyan pártra kell szavazni, amelyik teljesíteni tudja a bejutás követelményeit”.

Hozzátette, a küszöböt át nem lépő magyar pártra adott szavazatok, és az ezek által generált román mandátumok azért is veszélyesek, mert hozzásegíthetik a Szociálliberális Szövetséget (USL) ahhoz, hogy kétharmados többséget szerezzen a következő parlamentben.

Az MTI kérdésére, hogy mindez azt jelenti-e, hogy az RMDSZ-re való szavazásra biztatja a választókat, Szász Jenő kitérő választ adott. Megjegyezte, a politikai szereplők nem kínáltak olyan megoldásokat az erdélyi magyarság számára, amelyeket jó lelkiismerettel támogathatna, ezért csakis „a kisebbik rossz” mentén lehet döntést hozni.

Szász Jenő hangsúlyozta, mindezt magánemberként mondja, hiszen már nem tölt be vezető tisztséget a Magyar Polgári Pártban, és a magyar kormány még nem hozott határozatot annak a Nemzetstratégiai Intézetnek a létrehozásáról, amelynek vezetésére Orbán Viktor miniszterelnök felkérte.

(MTI/Kárpátalja)