Az alvászavarról

2012. december 6., 01:00 , 621. szám

Az utóbbi hetekben a munkahelyemen igen nagy a hajtás, néhányszor túlórázni is kell, de az is előfordul, hogy munkát viszek haza. Nagyjából azóta kezdődtek az alvásproblémáim. Esténként nehezen alszom el, éjszaka gyakran felriadok és ilyenkor reggelenként fáradtan ébredek, ami sokszor nappalra is rossz közérzetet okoz. Próbálkoztam már különböző gyógyszerekkel, de egyrészt ezek nem jelentettek megoldást, másrészt nem szeretnék rászokni semmilyen szerre. Milyen segítséget kaphatnék a problémámra – kérdezi egy középkorú női olvasónk. Kérdését Jakab Lajos badalói családorvosnak továbbítottuk.

– A különböző okokból eredendő alvászavarok a felnőtt lakosság mintegy 40 százalékát érintik. Akkor beszélhetünk erről a problémáról, ha az alvás mennyiségével, minőségével vagy időzítésével van gond – kezdi a doktor. – Az alváselégtelenségnek számos oka lehet, ilyen például az olvasónál is említett munkahelyi túlhajtás, otthoni feszültség, életmódbeli tényezők, betegségek stb.

A nem pihentető alvás másnap fáradtságot, rossz közérzetet okozhat, ami memóriazavarral, a koncentrációképesség csökkenésével párosulhat. Mindez, amellett, hogy alacsonyabb teljesítőképességet idézhet elő, még balesetveszély forrása is lehet.

– Mit tehet az olvasó a problémája leküzdéséért, amennyiben nem akar rászokni altatószerekre?

– Az altatószereken kívül még számos elalvást elősegítő módszer létezik, azonban mindenekelőtt azt javasolnám a páciensnek, hogy először forduljon bizalommal családorvosához, alaposan vizsgáltassa ki magát, csináljanak egy vérképet, vérnyomás-, vércukorszintmérést stb., és ha mindent rendben találnak, nem áll fenn hátráltató tényező lehetősége, akkor jöhetnek a tanácsok.

Hogy az alvása minél pihentetőbb legyen, kerülje a dohányzást, a koffein- vagy alkoholtartalmú italok fogyasztását – főleg az esti időszakban –, a késői és bőséges vacsorát, az alvást túl meleg vagy túl hideg szobában.

Bármilyen nehezen megvalósítható, de próbáljon meg rendszeres, meghatározott napirend szerint élni, lefekvés előtt javasolt egy legalább 15-20 perces séta a friss levegőn, mindennap keljen fel ugyanabban az időpontban, és felkeléskor minél kevesebb időt töltsön az ágyban, mert ez a későbbiekben felületes, rendszertelen alvást okozhat.

(tamási)