Ramstein–19: Indul a légvédelmi és a drónkoalíció

2024. február 21., 10:05 , 1198. szám

Az Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport 19. ülésén, amelyre február 14-én, múlt szerdán került sor Brüsszelben, Ukrajna partnerei bejelentették a légvédelmi koalíció és a drónkoalíció hivatalos indulását – írja a DW.

A francia védelmi minisztérium az X közösségi oldalon közölte, a Ramstein formátumú találkozón Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter német kollégájával, Boris Pistoriusszal útjára indította az Ukrajna légvédelmének támogatására létrehozott koalíciót. A német védelmi tárca részéről emlékeztettek, hogy ez a lépés növeli az ukrán légvédelem hatékonyságát, célja a beszerzések megkönnyítése.

Összesen 15 ország csatlakozott már az integrált légvédelmi és rakétaelhárítási koalícióhoz – jelezte Rusztem Umjerov ukrán védelmi miniszter.

„Köszönet az élenjáró Németországnak, Franciaországnak és az Egyesült Államoknak” – írta a Facebook közösségi oldalon a tárcavezető.

Umjerov beszámolt arról is, hogy a Ramstein formátumú találkozón megkezdte működését a drónok koalíciója.

„Már nyolc ország csatlakozott – Svédország, Nagy-Britannia, Dánia, Németország, Litvánia, Észtország, Hollandia, Lettország. Hálás vagyok Lettországnak a vezetésért” – közölte.

Az ukrán védelmi tárca irányítója az F16-os vadászgépek biztosítására is kitért: „A menetrend szerint haladunk a partnerekkel kötött megállapodások keretein belül.”

A találkozó után vált ismertté, hogy Magyarország csatlakozik az aknamentesítő koalícióhoz.

„A háború sújtotta Ukrajnában az egyik legsürgetőbb, a lakosság mindennapjait érintő, megoldandó feladat az aknamentesítés. Magyarország – a brüsszeli miniszteri szintű ülés margóján – 20 másik NATO-tagállammal együtt szándéknyilatkozatot írt alá az Aknamentesítő Koalíció létrehozásáról. A Magyar Honvédség aknamentesítési kiképzéssel járul hozzá a litván vezetésű koalíció tevékenységéhez” – jelentette be a Facebook közösségi oldalon Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

(szcs/dw.com)