Ukrajna korlátozhatja a lengyel importot a határblokádra válaszul

2024. február 21., 18:16 , 1198. szám

Az ukrán hatóságok a lengyel gazdálkodók határblokádjára és a varsói kormánynak a probléma megoldására tett hiábavaló próbálkozásaira válaszul a Lengyelországgal folytatott kereskedelmet korlátozó intézkedések bevezetését fontolgatják – jelentette kormányzati forrásaira hivatkozva a Forbes.

„Szeretnénk ezt elkerülni, de most a mélyponton vagyunk, és ha ez így folytatódik, akkor meg kell tenni” – mondta el egy, a téma kényességére való tekintettel névtelenséget kérő kormánytisztviselő.

Ugyanakkor Mikola Szolszkij agrárpolitikai és élelmezésügyi miniszter február 15-én megerősítette, hogy az ország vezetése valóban mérlegeli ezt a lehetőséget.

„Mi a konstruktív megközelítés hívei vagyunk, de természetesen készek leszünk reagálni” – mondta.

A sajtó jelentette, február 16-án Szolszkij tárgyalt Czesław Siekierski lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterrel. Utóbb Kijevben elmondták, hogy „az ukrán mezőgazdasági termékek exportjával kapcsolatos kérdésekről és az ukrán–lengyel határon kialakult helyzetről” volt szó, és a miniszterek egyetértenek abban, hogy a helyzet mielőbbi megoldására van szükség, figyelembe véve mindkét ország érdekeit.

Siekierski korábban azt mondta, a tárgyalások Ukrajnával egyes mezőgazdasági termékek exportjának feltételeiről a végső szakaszukhoz értek.

Az egyeztetések várhatóan a héten folytatódnak.

(zzz/forbes.ua/eurointegration.com.ua)