Bloomberg: Oroszország már idén nukleáris fegyvert telepíthet az űrbe

2024. február 22., 17:52

Az Egyesült Államok közölte szövetségeseivel, hogy Oroszország már idén nukleáris fegyvert telepíthet az űrbe a műholdak megsemmisítésére – jelentette a Bloombergre hivatkozva az RBK – Ukrajina február 21-én, szerdán.

A kérdésben tájékozott források szerint az Egyesült Államok közölte szövetségeseivel, hogy Oroszország azt tervezi, már az idén atomfegyvert vagy robbanófej makettjét telepíti az űrbe. A Kreml ezen ambíciói alátámasztják azokat a híreket, melyek szerint élesedik a verseny az Egyesült Államok, Oroszország és Kína között az űrbe telepítendő „támadóképességek” fejlesztése terén.

A jelenlegi becslések szerint Oroszország semmilyen orbitális fegyver megsemmisítését nem tervezi. Fennáll azonban a baleset veszélye, és egy nukleáris robbanás potenciálisan a műholdak körülbelül egyharmadát érintheti, károsíthatja a kommunikációs rendszereket a Földön.

Az Egyesült Államok és szövetségesei azon dolgoznak, hogy eltántorítsák Oroszországot e képesség telepítésétől, különösen a Kínával és Indiával való együttműködésen keresztül, amelyeknek a hírek szerint nagy befolyása van a Kremlre.

(rbc.ua/Kárpátalja)