Felmérés: A többség hiszi, hogy Ukrajna képes visszaverni Oroszország támadását

2024. február 26., 13:25

Az ukránok többsége hisz benne, hogy Ukrajna képes lesz visszaverni Oroszország támadását – derül ki a Rejting Szociológiai Csoport által február 10-11-én végzett felmérésből, amelyet a dengi.ua ismertet.

„A válaszadók abszolút többsége (85%) összességében biztos benne, hogy Ukrajna képes lesz visszaverni Oroszország támadását. 15% nem biztos ebben” – közölték a szociológusok.

A felmérés szerint a nemzetközi támogatás fontos feltétele a győzelemnek: a válaszadók mindössze 19 százaléka gondolja úgy, hogy Ukrajna győzelme nemzetközi segítség nélkül is lehetséges, ennek megfelelően 79 százalékuk nem biztos abban, hogy nyugati segítség nélkül is sikerül győzni.

Azok aránya, akik meg vannak győződve a győzelemről, összességében nem változott számottevően, de az elmúlt fél évben csökkent az ebben abszolút biztosak hányada. Így júniusban az ukránok 71%-a volt abszolút biztos a győzelemben, most 42%. Ezzel párhuzamosan nőtt azok aránya, akik nem hisznek a győzelemben: a tavaly júniusi 3%-ról a mostani 15%-ra.

A válaszadók 31 százaléka úgy véli, hogy Ukrajnának hat hónapra vagy ennél kevesebb időre van szüksége Oroszország legyőzéséhez. Azonban gyakrabban (39%) mondják, hogy több mint egy év kell a győzelemhez. Ez az utóbbi álláspont vált elterjedtebbé 2023 júniusához képest, amikor 25% gondolta így.

(dengi.ua/Kárpátalja)