Szakminiszter: Csak az ukránok 15%-a mozog rendszeresen

2024. március 4., 08:44

Ukrajnában a polgárok többsége nem sportol, mindössze 15,6%-uk fordít rendszeresen időt a testmozgásra – jelentette ki az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában Matvij Bidnij megbízott ifjúsági és sportminiszter, akit az Élet (Життя), az Ukrajinszka Pravda magazinja idéz.

„Az emberek részvétele a sportolásban valamivel több, mint 15%. Az Európai Unió országaiban ez a mutató 38%-os szinten mozog” – közölte Bidnij.

Az Ifjúsági és Sportminisztérium felmérést végzett annak feltérképezésére, hogy hány ukrán sportol és végez testmozgást.

Az Interfax-Ukrajna hírügynökség szerint a tárca felmérése alapján a válaszadók közel 5%-a sportol mindig, nem egészen 11%-a rendszeresen, 22,5%-a néha, és a válaszadók közel 58%-a egyáltalán nem. A megkérdezettek további 3,9%-a nem tudott válaszolni a kérdésre.

Az európai mutatók különböznek az ukrajnaiaktól. Az Eurobarométer felmérése szerint a válaszadók 6%-a sportol mindig, 32%-a rendszeresen, 17%-a néha, 45%-a pedig egyáltalán nem szán időt a testmozgásra.

„A mi prioritásunk, hogy az ukránok több időt fordítsanak magukra, egészségükre és az egészséges életmódra” – hangsúlyozta Matvij Bidnij.

(live.pravda.com.ua/interfax.com.ua/Kárpátalja)