Szavazgatunk, mint Kijevben?

Ülésezett a Kárpátaljai Megyei Tanács

2009. december 25., 09:00 , 467. szám

Múlt pénteken Ungváron megtartotta idei utolsó ülését a Kárpátaljai Megyei Tanács. A heves vitákkal tarkított ülésen a képviselők egyebek mellett elfogadták a megye régi-új himnuszát.

A testület beszámolót hallgatott meg az idei költségvetés harmadik negyedévi részletének teljesítéséről, illetve módosította az éves büdzsé néhány számát. A továbbiakban szó volt többek között a régió jövő évi gazdasági és szociális fejlesztésének programjáról, a 2010-2011-es évekre vonatkozó foglalkoztatási programról, valamint a lakásgazdálkodási ágazat 2010-2014-es fejlesztéséről és a határon átnyúló együttműködés terveiről a 2010-es esztendőre.

Elnapolta a testület a Kovászó településhatárainak bővítésére vonatkozó javaslat tárgyalását. Egyes források szerint a szóban forgó területek egy részén nemes-, illetve nehézfémek bányászatát terveznék. Técső esetében a település területének bővítésére vonatkozó indítvány nem kapta meg a szükséges támogatást a képviselők részéről.

A megyei tanács hosszas vita után elfogadta Kárpátalja régi-új hivatalos himnuszát. Az új himnusz szóról szóra megegyezik azzal a "Подкарпатскиерусины, оставьте глубокий сон" kezdetű dallal, amely a múlt század első felében volt a vidék hivatalos himnusza, amikor Podkarpatszka Rusz néven Csehszlovákiához tartozott. A XIX. század közepén keletkezett szerzemény szövegét a hagyomány Olekszandr Duhnovicsnak tulajdonítja, akit a ruszinok nemzettudatra ébresztésének legkiemelkedőbb alakjaként tartanak számon, bár az ülésen felmerült, hogy ezt a hiedelmet konkrét tények nem támasztják alá.

Mint emlékezetes, a megyei tanács korábban már többször tárgyalta a terület himnuszának kérdését. Ez év augusztusában például november végéig meghosszabbították a himnusz megírására kiírt pályázatot, a pályadíjat pedig megduplázták, azaz 6000 hrivnyában állapították meg – mindhiába. A nemzetállami beállítottságú ungvári zakarpattya.net.ua hírportál emlékeztet, hogy a képviselők többsége korábban elvetette Vaszil Grendzsa-Donszkoj múlt századi kárpátaljai költő hivatalos helyi himnusznak javasolt ukrán érzelmű költeményét. A vita során az is elhangzott, hogy a dal szövege nehezen énekelhető, mondanivalója pedig nem érthető a mai fiatalság számára.

Végül az ülésen megjelent 67 képviselőből 46 igennel szavazott a javaslatra. Rosszat sejtet, hogy a zakarpattya.net.ua úgy kommentálta a döntést, hogy a megyei tanács "a ruszin himnusszal a szeparatizmust hagyta jóvá".

Normális körülmények között ezen az ülésen kellett volna elfogadnia a képviselőtestületnek a megye jövő évi költségvetését is, ám erre nem kerülhetett sor, miután az elnökválasztás miatt megbokrosodott kijevi parlament sem birkózott meg az országos büdzsével.

A mostani ülésen történtek annyiban mindenképpen emlékeztettek a törvényhozás munkájára, hogy a képviselők egyes vélemények szerint meglehetősen szabadon értelmezték a szavazásra vonatkozó szabályokat. Amikor szóvá tették a teremben, hogy egyesek rendre egymás helyett szavaznak, sőt a képviselősegédek is fürgén kezelik a szavazókártyákat, a hivatalos válasz csupán annyi volt, hogy hiszen Kijevben is így csinálják. Valóban: milyen alapon tiltakozhatnánk az ellen, ami ott is bevett szokássá vált? A Julija Timosenko kormányfő nevét viselő párt, a BJUT frakciója mindenesetre tiltakozása jeléül kivonult az ülésről. szcs