Fókuszban az újjáéledés a RIT tavaszi tárlatán

2024. március 29., 09:27 , 1204. szám

A Rákóczi Napok rendezvénysorozat keretein belül március 27-én megnyílt a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának (RIT) tavaszi tárlata a közelmúltban átadott Na’Conxypán Galériában.

A tárlatmegnyitóval egy korábban megszakadt hagyomány éledt újra, hiszen a Rákóczi Napok programjai között legutóbb 2018-ban szerepelt az egyesület tavaszi tárlatának bemutatása. „A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rendkívül fontosnak tartja a kultúra támogatását és a művészetek pártolását, azonban az elmúlt hat évben helyhiány miatt nem volt lehetőség nagyobb tárlatok bemutatására” – fogalmazott Kulin Ágnes, a RIT elnöke, a Na’Conxypán Galéria kurátora, konstatálva, hogy a Beregszász központjában található kiállítóterem már megfelelő helyszín ezekre az alkalmakra. Elmondta, hogy a kiállításon 23 kárpátaljai művész több mint 40 szobrászati, festészeti és grafikai alkotása kapott helyet. „Olyan, Beregszászban még korábban nem bemutatott vagy 2024-ben készült munkákat láthatunk itt, amelyek erre a tavaszi hangulatra reagálnak valamiféleképpen” – fejtette ki Kulin Ágnes, majd nagy örömmel számolt be arról, hogy művésztársaságuk két új taggal bővült – Román János Pál szobrászművésszel és Ruszin Noémi festőművésszel –, így a taglétszám 25-re nőtt. „Reméljük, hogy ez a kis tavaszi virágcsokor segít a tavaszi felkészülésben az újjászületést várva” – tette hozzá a RIT elnöke a tárlat anyagának ismertetésére térve.

A RIT a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel és Magyarország Ungvári Főkonzulátusával közösen létrehozta a Révész Imre Díjat, amelyet 2015 óta minden évben egy támogató-mecénás és egy alkotóművész kap meg. A tavalyi évben Hrabár Natália grafikus-keramikus nyerte el az elismerést, ezért a művésznő munkái kiemelt helyet kaptak a tavaszi tárlaton.

A galéria bejáratától befelé haladva különböző tematikájú alkotásokkal találkozunk. A kiállítás anyaga két részre osztható: az első szekcióban a realisztikusabb, kárpátaljai magyar festőiskola hagyományait követő munkák sorakoznak, melyekben a Kárpátok vonulatai, valamint a tavaszi táj újjáéledése mutatkozik meg Soltész István, Erfán Ferenc, Klisza János és Réti János ecsetvonásaiban; továbbhaladva a valóságtól elrugaszkodóbb művek következnek: itt először „a RIT virágoskertjében” gyönyörködhet a néző Berecz Margit, ifj. Habda László, Kalitics Erika, Dikun György, Gogola Zoltán és Hrabár Natália munkáit szemlélve, majd a kiállítótér utolsó szakaszába érve tekinthetők meg Kulin Ágnes, Baraté Ágnes, Matl Péter, Ruszin Noémi és Kopriva Attila szürrealisztikus, nonfiguratív művei.

„Isten hozta önöket Na’Conxypánban, abban a városban, ami immár a miénk is részben, hiszen ez az a hely, ahol mindenki megmutathatja a saját világát” – mondta Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola elnöke, majd gratulált azoknak a művészeknek, akik „egy ilyen korszakban is látják a tavaszt, látják a nagypéntek utáni feltámadást”. A Rákóczi Napok rendezvénysorozat házigazdája örömét fejezte ki, amiért ennek a tavaszváró hangulatnak a főiskola ismét otthont adhatott. „Visszatértünk oda, ahol 2002-ben tartottuk a kiállításainkat” – jelentette ki, hozzátéve: azt kívánja, hogy a korábbi kiállításhoz hasonlóan ezt is több százan tekintsék meg, s a galéria legyen része a helyi művészeti nevelésnek. Utóbbi kapcsán felhívta a jelenlévők figyelmét a Kárpátaljai Magyar Líceumban nyíló művészeti osztályra, ahová szeptembertől várják a 9. osztályt befejező, művészetek iránt érdeklődő tanulókat.

Az ünnepélyes megnyitót követően a galéria látogatói körbejárták a termet, elidőzve egy-egy festmény, grafika vagy kisplasztika előtt, szemügyre véve az alkotásokat. A RIT tavaszi tárlata május 17-ig tekinthető meg hétköznaponként nyitvatartási időben a Na’Conxypán Galériában.

CsA