Bagoly mondja verébnek...

A dolgok állása a KISZó szerint

2009. december 25., 09:00 , 467. szám

Gajdos István megint kötekedik a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel (KMKSZ). Formailag ugyan a zöld Kárpáti Igaz Szó (KISZó) főszerkesztője jegyzi a lap december 17-i számában Egy nem, ami holnap igen is lehet címmel megjelent soros szurkapiszkát, Kőszeghyt azonban nyugodtan tekinthetjük az UMDSZ-elnök szószólójának, hiszen ő maga nemigen ír újságcikkeket.

Mindig komoly megfontolást igénylő kérdés, érdemes-e képtelenségek cáfolatával foglalkozni. A válasz többnyire nemleges, mivel rosszul veszi ki magát, ha valaki beáll a többiek közé sarat (vissza)dobálni. Most azonban az az eset áll fenn, amikor tanulságos leütni a KISZó által feladott "magas sárlabdát". A lap ezúttal azzal gyanúsítja a KMKSZ-t, hogy az Balogáék után fog menni az elnökválasztási kampányban, merthogy - állítólag - hozzájuk kötődik.

Tény, hogy a Baloga-csapat - vagy a munkácsi brigád, ahogy még emlegetik őket - egyelőre "követi" a KMKSZ-t, azaz nem foglalt állást egyik jelölt mellett sem. Valószínűleg azért, mert ők sem kaptak komoly ajánlatot. Az persze biztos, hogy nem ugyanazt értik "komoly ajánlat" alatt, mint a KMKSZ. A Szövetségnek a magyar közösség érdekei számítanak. Nekik mi is? Az Egységes Közép párt ideológiája? Esetleg a ruszin érdekek? Netalán a Barva üzleti csoportosulás túlélése? Íme néhány a számtalan lehetőség közül. De hogyan következik mindebből, hogy a KMKSZ hozzá lenne kötve a "Barvához"?

Történelmileg talán? Történelmileg az számít ténynek, hogy Gajdos kezdte üzleti karrierjét Baloga szárnyai alatt. Akkoriban még mindketten hithű (egyesített) szociáldemokraták voltak Medvedcsuk és Szurkisz felügyelete alatt. Baloga volt a megyei szocdem főnök, amikor Gajdos megkapta tisztségeit a Beregszászi járásban.

Utána azonban látványosan elváltak útjaik: Baloga fellázadt Medvedcsukék ellen, Gajdos viszont kitartott alig néhányadmagával a szocdemek mellett. Az UMDSZ frontembere aktívan részt vett Balogáékkal szemben a munkácsi időközi polgármester-választáson, majd igen hatékonyan vitte Janukovics kampányát a magyar vidékeken 2004-2005 fordulóján.

Igazán mély azonban mégsem lehetett a szakítás kettőjük között, hiszen az ún. narancsos felfordulás után Gajdost nem fogták perbe, s vállalatát, a Numinátort sem szedték ízekre az erőszak- és ellenőrző szervek. Még a Balogát és Juscsenkót önfeledten pocskondiázó Kőszeghyt sem váltották le azonnal a hatalom magyar nyelvű lapjának főszerkesztői tisztségéből.

Viszont Balogáék már győzelmük másnapjától igyekeztek megtalálni a KMKSZ ellensúlyát magyar vonatkozásban, s ezért Gajdosékat kezdték támogatni. Legalábbis kétségtelen, hogy Gajdos "átvételét" az akkor éppen bukott Janukovicstól a narancsos táborba ki kellett valakinek lobbiznia.

Akkoriban történt, hogy a KMKSZ javaslatára ugyan kinevezték Csizmár Bélát a beregszászi járási adminisztráció élére, de szinte azonnal ki is fúrták onnan. Az, hogy később támogatták ugyanennek az embernek a járási tanács élére történő kinevezését, arra vall, hogy eredetileg sem a jelölt személyével volt gondjuk, hanem a KMKSZ-t leckéztették. Akárcsak akkor, amikor a 249. helyet ajánlották fel a Szövetség jelöltjének a 2006-os parlamenti választásokkor a Nasa Ukrajina listáján. Vagy akkor, amikor nem finanszírozták a megyei magyar lapot, a "fekete" Kárpáti Igaz Szót a szakadárok által megalapított "igazi"-val, azaz a "zöld"-del szemben. Megállapíthatjuk tehát, hogy a KMKSZ-Baloga-szövetség rövid ideig tartott, és természetes módon múlt ki, ahogyan az ukrán nagypolitikába kiruccanó barvás "barátunk" karrierje felívelt.

A 2006-os megyei önkormányzati választások alkalmával Balogáék párhuzamos szavazatszámlálása szerint Gajdosék nem érték el a 3%-os küszöböt, amiként a szocialisták sem. Aztán a hivatalos végeredményből kiderült, hogy néhány ruszin faluban az UMDSZ kapott párszáz szavazatot, amivel mégis átküzdötte magát a bekerülési küszöbön. A párhuzamos számlálás adatait gyorsan levették az Internetről.

Ugyancsak 2006-ban, a beregszászi polgármester-választáson az úgynevezett cigánytábor Gajdosra szavazott, ám a verseny így is szoros lett. A KMKSZ jelöltje megóvta az eredményt, a bíróság azonban Gajdos javára döntött.

Balogáék a helyhatósági választások után osztottak posztokat a KMKSZ-nek és az UMDSZ-nek is. Hogy a KMKSZ-nek "komolyabbakat"? De hiszen jobban is szerepeltek! Hogy alelnöküknek, Brenzovics Lászlónak ajánlották fel a megyei tanácsban a szokásjog szerint a magyaroknak járó elnökhelyettesi posztot? De ugyan miért kellett volna például Péter Csabának felajánlaniuk?

A 2007-es parlamenti választási kampány sem hozható fel érvként amellett, hogy valamiféle baráti vagy legalábbis szövetségesi viszony állt volna fenn a KMKSZ és Balogáék között. Az utóbbiak ugyanis a két magyar szervezetnek ajánlottak fel egy századik helyet a "Nasa" listáján a támogatásért cserébe. Mint ismeretes, Gajdosék azután ugrottak ki a megállapodásból, hogy a nasások a maguk részéről már teljesítettek. Mennyire erősnek kell lennie a régi köteléknek, hogy az újabb átverést sem torolták meg a munkácsiak?!...

A szó szoros értelmében vett koalícióról egyébként sem lehet beszélni a KMKSZ és Balogáék esetében, mivel ukrán politikus jellemzően nem tudja elviselni az ellenzéki létet. A győztes nincs rászorulva eredeti szövetségeseire, miután ellenfelei tolongva biztosítják lojalitásukról. Különben is, az alkalmi hatalomszerzési akciókhoz alkalmi szövetségesek is megteszik. Az tehát, hogy most Kőszeghy Gajdos nevében a KMKSZ-t vádolja Baloga-közeliséggel, tipikus példája annak a helyzetnek, amelyre azt szoktuk mondani, bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű.

Hogy végül is ki, kivel és miféle szövetséget köt majd, azt a körülmények fogják diktálni. Annyi bizonyos, hogy nem a mostaniak, mert azok néhány hónap alatt a felismerhetetlenségig meg fognak változni. Remélhetőleg olyan irányban, hogy a KMKSZ-nek ukrán politikai partnereiből sikerüljön valamit kisajtolnia a magyar közösség javára.

hk