Ukrajna–NATO Tanács: Elítélték az orosz légicsapások eszkalációját

2024. április 3., 08:45 , 1204. szám

Ukrajnának jelentősen meg kell erősítenie légvédelmét, különös tekintettel az orosz erők által az ország ellen a közelmúltban végrehajtott tömeges légicsapásokra – hangsúlyozta Rusztem Umjerov ukrán védelmi miniszter az Ukrajna–NATO Tanács március 28-án megtartott rendkívüli ülésén, amelyet Ukrajna kérésére hívtak össze, s amelyről a DW számolt be.

„Az év eleje óta Ukrajnát ért kombinált légicsapások összesített robbanóereje meghaladja a kilenc kilotonnát. Ezeknek az orosz rakétáknak, drónoknak és irányított bombáknak csak 3%-a irányult katonai célpontokra, míg a 97%-a a polgári infrastruktúrára” – írta Umjerov a Facebook közösségi oldalon.

A miniszter a találkozón idézte az Egyesült Nemzetek Szervezete Emberi Jogi Főbiztosi Hivatalának adatait, melyek szerint az ENSZ által az elmúlt három hónapban megerősített 1 804 polgári áldozatból 712 rakétatámadások és „lézengő” muníciókkal végrehajtott csapások áldozata volt. Ennek fényében Umjerov „részletes áttekintést adott az ukrán légvédelem sürgős szükségleteiről” a NATO-partnereknek.

Az atlanti szövetség sajtószolgálatának közleménye ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az Ukrajna–NATO Tanács ülésén a szövetség tagjai határozottan elítélték az orosz légicsapások eszkalációját, és megerősítették elkötelezettségüket Ukrajna védelmi képességeinek további erősítése mellett.

A közlemény szerint a találkozót nagyköveti szinten tartották, és az ukrán tárcavezető videokapcsolat segítségével csatlakozott a résztvevőkhöz.

(szcs/dw.com)