"Hóhelyzet" volt Kárpátalján

2009. december 25., 09:00 , 467. szám

Rengeteg kisebb közlekedési baleset, néhány ideiglenesen járhatatlanná vált út, fagyási sérülések, valamint számos kéz- és lábtörés - az elmúlt hét végén kezdődött erőteljes lehűlés és intenzív havazás sok gondot okozott megyénkben.

A legnagyobb nehézségek hagyományosan a Kárpátok hágóin átvezető útszakaszokon adódtak, amelyeket több mint egy tucatnyi jármű s mintegy félszáz hómunkás igyekezett tisztán, de legalábbis járható állapotban tartani a legvadabb havazások közepette is. Utólag elmondhatjuk: váltakozó sikerrel. A vasút helyiérdekű járatainál csak kisebb késések fordultak elő, a távolsági és nemzetközi járatok azonban esetenként több órát is késtek.

Esetünkben eredményként könyvelhető el, hogy nagyobb torlódásokról, a hó és a szokatlan hideg okozta vészhelyzetekről nem érkezett jelentés ezekben a napokban. Ezzel együtt megállapíthatjuk, hogy megyei viszonylatban az utak tisztán tartásáért felelős vállalatokat és önkormányzatokat idén ismét "meglepetésként érte" a tél, azaz a hideg és a hó.

Múlt pénteken Ungvár több nagy forgalmú utcáján dugók képződtek az eltakarítatlan hóban elakadt vagy balesetbe keveredett járművek miatt a délutáni csúcsforgalom idején, s a járási központokban is leginkább csak a főbb útvonalak tisztítására koncentráltak. A szokásosnál lényegesen több balesetről érkezett jelentés ezekben az órákban a megye legforgalmasabb útvonalának számító Kijev-Csap autóútról is.

Országszerte 32 halálos áldozata volt a kemény hidegnek, Kárpátalját azonban eddig elkerülte a tragédia. Az orvosi rendelőintézetekben csupán enyhébb fagyási sérülésekkel végtagjaikon jelentkeztek néhányan - többségükben hajléktalanok. Egyedül Beregszászban négy erősen lehűlt emberhez kellett kivonulnia a mentőknek ezekben a napokban. A legtöbb gondot mégis a csúszós utakon eleső, s végtag-, medencecsont, illetve bordatörésekkel jelentkező páciensek jelentették az orvosoknak. A mentőkhöz beérkező riasztásoknak egy igen tekintélyes részét továbbra is az ilyen esetek teszik ki. A kedden megkezdődött enyhülés megkönnyítette ugyan a hómunkások dolgát, az orvosokét azonban tovább nehezítheti a hóesést felváltó ónos eső.

Az igazi tél beköszöntének egyedül a téli sportok szerelmesei örülnek maradéktalanul. A jelentések szerint lapunk megjelenésekor Kárpátalja valamennyi sípályáját kellően vastag hótakaró borítja. S bár az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban melegebb légtömegek alakítják időjárásunkat, várhatóan karácsonykor és újévkor is fehérek lesznek a hegyoldalak.

hk