A Horváth Anna-gimnáziumba is ellátogatott a Máltai Szeretetszolgálat játszóbusza

2024. április 5., 13:09 , 1205. szám

A gyermeki mosoly mindennél többet ér ‒ vallják a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (BJMSZ) munkatársai, akik a szervezet játszóbuszos programjával az elmúlt kicsivel több mint egy évben közel 4 000 helyi, illetve ideiglenesen áttelepült fiatalt értek el és szereztek önfeledt pillanatokat számukra.

A program nemzetközi összefogással indult útjára 11 nyugat-európai társszervezet jóvoltából, akik három egységet állítottak fel a Máltai Szeretetszolgálat beregszászi, lembergi, valamint ivano-frankivszki kirendeltségénél. A foglalkozások bármely intézmény számára elérhetők, csupán a szeretetszolgálat felé kell jelezni igényüket.

Legutóbbi alkalommal a máltaiak játszóbuszprogramja megérkezett a Beregszászi 6. Számú Horváth Anna Gimnáziumba is, ahol az intézmény alsósaival tartottak játékos foglalkozásokat. A programot folyamatosan fejlesztik, és helyszínről helyszínre egy-egy új eszközt is kipróbálnak közösen a fiatalokkal.

„Már több mint egy éve zajlik a játszóbuszprogramunk, de még mindig nagyon sok olyan intézmény van, ahová egyszer sem sikerült eljutnunk, hiszen feltett célunk, hogy mindenhová legalább egyszer kiszálljunk és felhőtlen szórakozással egybekötött játékos foglalkozásokat tartsunk a gyerekeknek” – hangsúlyozta Hnatik Tünde, a BJMSZ programkoordinátora.

A program lényege – a szórakozás mellett – a fiatalok játékos fejlesztése, továbbá az, hogy segítse a keletről érkezett fiatalok integrálódását a helyi közösségekbe. Mindemellett céljuk, hogy a finommotorikát, az ügyességet, a térérzékelést és az egyensúlyérzéket fejlesszék, ezenfelül pedig oldják a gyerekekben lévő feszültséget, ami a mostani háborús helyzet miatt alakult ki bennük.

„Szeretnénk minél több helyet meglátogatni és elvinni egész Kárpátaljára a játszóbusz lehetőségét, hiszen rengeteg gyerek küzd a beilleszkedés problémájával, és ezek a közösségépítő élmények elősegítik az ilyen jellegű problémák leküzdését” – emelte ki Makuk János, a BJMSZ igazgatója, valamint hozzátette: „Mindegy, hogy egy-egy helyszínen a gyerekek százhúszan vannak, vagy hárman, számunkra az a lényeg, hogy jól érezzék magukat, kapjanak egy kis pszichológiai támogatást és felejthetetlen emlékeket.”

„A tanulókon is észrevehető, hogy bár közvetlenül nem érinti őket a háború, mégis fokozott stresszhatásoknak vannak kitéve, ezért is fontosak az ehhez hasonló külső kezdeményezések, hiszen ebben a két órában önfeledten szórakozhatnak fiataljaink” – mondta Tóth Edit, a gimnázium igazgatója.

„A gyerekek nagyon szeretik a változatosságot, éppen ezért úgy gondoljuk, hogy a mindennapok rutinja után jól jön egy változatos kikapcsolódást szolgáló program, ezáltal a tanulási vágyukat is növeljük, és aktivizáljuk az oktatási folyamatot” – tette hozzá az intézmény igazgatója.

A szervezők izgalmas mozgásos és kézműves-foglalkozásokkal is készültek az alsó osztályos diákok részére. A mozgásos programon a gyerekek egyéni és csapatjátékokon vehettek részt, akadálypályákat teljesítettek, ügyességi vetélkedőkön versenyeztek, különböző labdajátékokkal játszottak. A kézműves-foglalkozásokon elkészült alkotásokat pedig minden gyerek hazavihette emlékbe.

A beregszászi megálló után a játszóbusz néhány nap múlva ismét útra kel, hogy minél több gyermeknek nyújtson felhőtlen pillanatokat.

TV21 Ungvár/K. K.