Benedek Elek emlékére

2009. december 18., 09:00 , 466. szám

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán december 15-én díjkiosztó és adventi ünnepségre került sor a főiskola Pedagógia és Pszichológia Tanszéke, illetve az Angol Tanszéki Csoport közös szervezésében.

A magyar gyermekirodalom egyik megteremtője, a nagy székely mesemondó, Benedek Elek 150 éve, 1859. szeptember 30-án született. 2009 ennek tiszteletére Benedek Elek éve. Ennek alkalmából került megrendezésre "A Mese napja" nevű rendezvénysorozat, melynek keretében az óvodapedagógus, illetve tanító szakos hallgatók egy-egy magyar népmesét mondtak el Kárpátalja magyar óvodáiban, iskoláiban. Ennek előtte mesemondó versenyen mérettettek meg, melynek eredményei az adventi műsor keretében lettek kihirdetve. A díjakat Rehó Anna, a zsűri elnöke adta át. A zsűri döntése alapján az első helyezett Jakab Nóra lett, a második Balla Katalin, a harmadik pedig Kusnyin Viktória. Az óvodákban, iskolákban előadott mesék alapján az ott tanuló gyerekek számos rajzot is készítettek, melyekből szintén ezen a napon kiállítás nyílt a főiskolán. A gyermekrajzok a hét folyamán a főiskola Törökbálint termében megtekinthetők.

Balogh Lívia, a főiskola tanára Benedek Elek életéről, a folklór iránti szeretetéről és a gyermekirodalom iránt tanúsított elkötelezettségéről szólt. Majd karácsonyi énekek és versek következtek az óvodapedagógus és tanító szakos diákok előadásában, akiket az első és negyedik évfolyamos angol szakos hallgatók követtek. Angol nyelvű műsorukban bemutatták, milyen egy amerikai család karácsonya, s nagy sikert arattak az ekkor szokásos énekek előadásával.

A rendezvény zárásaként a résztvevők kézműves foglalkozás keretében karácsonyi angyalokat készítettek.

fzs