Évértékelő sajtótájékoztató

Ungvári magyar főkonzulátus

2009. december 18., 09:00 , 466. szám

Közel százezer schengeni vízumot és kishatárforgalmi engedélyt adott ki Magyarország három ukrajnai külképviselete az idei esztendőben – közölte dr. Berta Krisztina, a magyar külügyminisztérium konzuli főosztályának vezetője múlt pénteken. A Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusán rendezett évzáró sajtótájékoztatón a schengeni vízumrendszer és a kishatárforgalmi igazolványok kétéves alkalmazásának tapasztalatait összegezték a szakemberek és a diplomaták a média képviselőinek, valamint a kárpátaljai magyar közélet szereplőinek jelenlétében.

Berta Krisztina hangsúlyozta, hogy éppen két évvel ezelőtt léptették életbe Ukrajnával szemben a schengeni vízumrendszert és indult be a magyar–ukrán kishatárforgalom. A főosztályvezető emlékeztetett, kezdetben sok bírálat érte a magyar–magyar kapcsolattartást nehezítő vízumkiadási gyakorlatot, de a külügyminisztérium és a két ukrajnai magyar szervezet, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) közreműködésével sikerült megoldást találni a problémára a támogató nyilatkozatok kiadása révén. Mint jelezte, a kárpátaljai külképviseleteken mindössze 2,4 százalékos, míg világviszonylatban jóval 4 százalék fölött van a magyar részről elutasított vízumkérelmek aránya.

A főosztályvezető előadásában rámutatott, hogy a 2008-as esztendőhöz viszonyítva mintegy 20-25 százalékkal csökkent a vízumot vagy kishatárforgalmi engedélyt igénylők száma, ez azonban meglátása szerint nem egy magyar specialitás, hiszen a pénzügyi-gazdasági válság világviszonylatban is érezteti hatását a turistaforgalmon, ráadásul egyéb technikai jellegű okok is közrejátszanak a jelenségben, például az, hogy Kárpátalján már számosan rendelkeznek többszöri belépésre jogosító vízummal. A szakember egyúttal örömének adott hangot, hogy a magyar vízumkiadási gyakorlat "normális, jó mederben halad" mindkét fél elismerésére méltó módon.

Berta Krisztina értékelését támasztotta alá Szvitlana Mitrjajevának, az ukrán Nemzeti Stratégiai Kutatások Intézete (NSKI) kárpátaljai fiókintézetének vezetője, aki elemzésében elismeréssel szólt Magyarország vízumkiadási politikájáról és gyakorlatáról Ukrajna vonatkozásában. Mint elhangzott, az NSKI által megvizsgált 23 Ukrajnában működő európai külképviselet közül kimagasló a két kárpátaljai magyar diplomáciai kirendeltség tevékenysége. Mind az ungvári főkonzulátus, mind a beregszászi konzulátus stabilan magas fokon érvényesíti és alkalmazza az Ukrajna és az Európai Unió között létrejött, a vízumrendszer egyszerűsítésére vonatkozó megállapodás rendelkezéseit, s az ukrán állampolgárokhoz való viszonyulás is kellemesen eltér a más külképviseleteken tapasztaltaktól – jelezte Mitrjajeva.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke a sajtótájékoztatót követően lapunknak nyilatkozva rámutatott: a rendezvényen elhangzottak is azt bizonyítják, hogy Magyarország az anyagi áldozatoktól sem visszariadva igyekszik támogatni Ukrajna euroatlanti integrációját, az ország és polgárainak kapcsolattartását a schengeni övezethez tartozó államokkal. Ezért különösen fájók azok a támadások, amelyek az utóbbi időkben érik az anyaországot és a kárpátaljai magyarságot bizonyos radikális jobboldali szervezetek részéről az ukrán hatalom közrejátszásával.

Zárszavában Sziklavári Vilmos ungvári főkonzul jelezte, hogy december 18-19-én Kárpátaljára látogat Szabó Vilmos, a magyar külügyminisztérium államtitkára, majd december 22-23-án kerül sor Balázs Péter külügyminiszter kijevi látogatására, ahol a magyar tárcavezető találkozik ukrán kollégájával, Petro Porosenkóval. A magyar diplomata emlékeztetett, hogy idén még nem volt magas szintű találkozó a két ország vezetői között, holott a magyar fél ezt szorgalmazta.

hk