Zelenszkij kitüntette Alain Delont

2024. április 19., 15:17

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Ukrajna előtti érdemekért érdemrenddel tüntette ki Alain Delont, a kultikus francia színészt, akit gondnokság alá helyeztek – írja az UNIAN hírügynökség április 19-én, pénteken.

A sztár kitüntetését a TV5MOMDE csatornán jelentette be Vadim Omelcsenko, Ukrajna franciaországi nagykövete. A diplomata megmutatta az érdemrendet is, és megjegyezte, hogy ez példátlan eset az ukrán történelemben: „Rendkívül ritka és példátlan gesztus egy külföldi irányában”.

Volodimir Zelenszkij köszönetét fejezte ki Alain Delonnak Ukrajnának és a háborútól naponta szenvedő polgárainak nyújtott támogatásáért. Az elnök egyben hangsúlyozta, hogy a szó fegyver, amely olykor sokkal erősebb, mint az igazi fegyver a harctéren.

Ukrajna franciaországi nagykövetsége hangsúlyozta, hogy a 88 éves Alain Delon a teljes körű invázió első napjától kezdve aktívan kifejezte ukránbarát álláspontját. Többször nyilvánosan támogatta az országot az Oroszország elleni harcban.

A külképviselet felidézte azt az esetet is, amikor 2022-ben a színész részt vett a francia médiának Volodimir Zelenszkijjel készített interjújában. Alain Delon felolvasta Tarasz Sevcsenko ukrán költő verseit egy televíziós műsorban.

Az UNIAN emlékeztet, hogy korábban az Alain Delon és a gyermekei között támadt vita miatt a bíróság a színészt fokozott gondnokság alá helyezte.

(unian.ua/Kárpátalja)