Hogyan védekezzünk a kalászosok kártevői ellen?

2009. december 11., 09:00 , 465. szám

Miután az utóbbi időkben a gazdák a kalászosok termesztése során gyakorta nem fordítanak kellő figyelmet a vetésváltásra és a vetésforgóra, nő a valószínűsége a betegségek és kártevők felszaporodásának, figyelmeztet Tóth Gyula, a Terra Dei Alapítvány szaktanácsadója és vezetője, aki ismerteti a legveszélyesebb kórokozók és kártevők elleni védekezés lehetőségeit.

- Milyen következményekkel jár a kórokozók és kártevők elleni védekezés elmulasztása?

- Összességében a kártevők és a betegségek napjainkban mintegy 40 százalékos terméskiesést okoznak világviszonylatban. Azokon a helyeken pedig, ahol nem alkalmaznak mechanikai vagy kémiai védekezést, a terméskiesés a 80 százalékot is meghaladhatja.

- Melyek a leggyakrabban előforduló betegségek a kalászosok termesztése során?

- Elsőként talán a gabonalisztharmatot említhetném. A tapasztalatok alapján a betegség megjelenési ideje az április harmadik és május első dekádja közötti időszakra esik, ezt azonban jelentősen befolyásolhatja az időjárás, a fajtaérzékenység és a növényállomány fejlettsége. A védekezést azonnal meg kell kezdeni, amint a lisztharmat megjelenik az első hüvelyleveleken. A gabonalisztharmat elleni védekezésre ajánlott vegyszerek a Bayleton (0,5 kg/hektár), Impact (1 liter/ha), Alto (0,6 l/ha), Tilt (0,5 l/ha), Sportac (1 l/ha).

Mint arról e rovat korábbi írásaiban már szó volt, az üszökgombák ellen csak a vetőmag csávázásával tudunk védekezni. A csávázásra ajánlott vegyszerek a Vitavax (2,5 l/tonna), Baytan (2 kg/t), Raxil (1,5 kg/t), Vincit (2 l/t). A csávázószerek védelmet nyújtanak számos további veszélyes betegség ellen is, mint amilyen például a fuzárium, a szeptóriás betegségek vagy a korai lisztharmat.

Mindenképpen szólnunk kell a kalászfuzáriumról. Ha a kalászhányástól a betakarításig eltelő mintegy 20-25 napban nedves az időjárás, erős fertőzöttségre számíthatunk. A védekezést érdemes elvégezni a kalászhányás, virágzás idején, mert ebben az időben a lisztharmat ellen is védekezni kell, azaz egy permetezéssel két betegség ellen is védekezhetünk. Erre a célra olyan fungicidet vagy több szer kombinációját kell választani, amely mindkét betegségre hatásos. Ilyen például a Bayleton + Kolfugo vagy a már említett Impact + Kolfugo kombináció. Ezekkel a kombinációkkal hatékonyan védekezhetünk a gombás megbetegedések ellen.

- Mi a helyzet a kalászosok kártevőivel?

- A kártevők elleni védekezés elmulasztása esetén is jelentős terméskieséssel kell számolnunk. A kártételek nagyságát befolyásolhatja a helytelen növénysorrend, azaz a nem megfelelő vetésváltás és vetésforgó, az adott termőterület fertőzöttsége, a helytelen védekezési módszerek, és - ami különösen jellemző Kárpátaljára - a védekezés elmaradása. A legtöbb esetben ugyanis feltétlenül védekeznünk kell a kártevők ellen.

Ami a leggyakrabban előforduló kártevőket illeti, mindenekelőtt a gabonafutrinkát kell megemlíteni, amelynek főleg a kifejlett lárvája károsít. A lárva éjjel jár fel a talajból táplálkozni, és akkor károsítja a növényeinket. Leggyakrabban azokon a helyeken fordul elő, ahol gabonát gabona után vetettünk, azaz nem alkalmaztunk vetésforgót. A gabonafutrinka ellen elsősorban agrotechnikai védekezést alkalmazunk, de ha a kártevő jelentős felszaporodását tapasztaljuk, illetve számottevő a kártétel, vegyszeres védekezésre is szükség lehet. Az agrotechnikai védekezés alapját mindenekelőtt a szakszerűen elvégzett tarlóhántás jelenti. Meg kell védenünk a termőterületet az elgyomosodástól, ezért a tarlóhántás után mindenképpen tartsuk tisztán a területet vagy vessük be valamilyen növénnyel. A tarlóhántásról szólva már említettük, hogy kiváló növény erre a célra a repce, amely elég nagy zöld masszát ad, s zöld trágyának is alkalmas, ha beleforgatjuk a talajba. A vegyszeres védekezésre ajánlott szerek a Bankol, Dimilin, Fendona vagy az ezekhez hasonló készítmények.

Ugyancsak problémát okozhat a vetésfehérítő bogár. Megjelenésére tavasszal számíthatunk, főleg azokon a területeken, ahol a táblaszélek el vannak gyomosodva. A kártevő ily módon a tábla szélétől halad annak belseje felé. Ezek a bogarak általában akkor bújnak elő, amikor a levegő hőmérséklete eléri a 18-20 fokot. Keskeny, hosszú lyukakat rágnak a levéllemezen, és minden kalászos gabonára veszélyt jelentenek. A fő kárt május hónapban okozza a lárva, ezért a védekezést május első dekádjában célszerű elvégezni. Ajánlott vegyszerek erre a célra a Bankol (0,75-1 kg/ha), Decis (0,5 l/ha) vagy Sumi Alfa (0,2 l/ha).

Nem feledkezhetünk meg sajnos a gabonapoloskáról sem. Kártétele a gabona szárbaindulása előtt, vagyis április-május hónapban várható. Ekkor a kártevő megszúrja a hajtást, amely nagyobb kártétel esetén kifehéredik és elpusztul. Ha nem is pusztul el a megszúrt növény, szemtermése aszott lesz. Mivel a kártétel nem túlságosan nagy, elégséges az agrotechnikai védekezés.

A kalászosoknak számos más kártevője is van, ilyen például a gubacsszúnyog, a frit légy vagy az őszi fekete búzalégy, ezeknek a kártétele azonban nem annyira szembetűnő, így ellenük is elegendő az agrotechnikai módszerekkel való védekezés.

pszv