Influenza van, hó még nincs

Téli vakáció itthon

2009. december 11., 09:00 , 465. szám

A gazdasági válság miatt a szokásosnál is kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy külföldre utazzanak téli vakációra. Igen sokan az itthoni túrázást, szanatóriumi üdülést is drágállják, holott kikapcsolódásra, a hétköznapok taposómalmából való kiszakadásra, töltekezésre mindenkinek szüksége van. A gazdasági válság nem tesz jót a megye húzóágazatának, a turizmusnak sem, amelyet most még a vendégek egy részének az influenzajárvány miatti elmaradása is sújt.

Bár a vendéglátók tagadják, az influenzajárvány mégiscsak sok fizetővendéget elriasztott a kárpátaljai üdülőkből és szanatóriumokból, jelentős bevételkiesést okozva ezzel a helyi vállalkozóknak. Sokan ezért most attól tartanak, hogy a gazdasági válság miatt amúgy is elkeseredett vendéglátók a hagyományosan jelentős karácsonyi-újévi turistarohamon próbálják meg behozni a veszteségeiket, azaz ismét árat emelnek majd. Tapasztalataink szerint viszont néhány esettől eltekintve sehol sem emelkedtek az árak számottevően az ősszel meghirdetettekhez képest.

Ez mindenekelőtt annak tudható be, hogy az üdülők és szanatóriumok már koraősszel lekötik szálláshelyeik egy tekintélyes hányadát az újévi időszakra. De az általunk megkérdezett kereskedők ettől függetlenül is óvakodnak a számottevő áremeléstől, nehogy végérvényesen elriasszák az amúgy is óvatosabban költekező turistákat; különös tekintettel arra, hogy még mindig nem tudható, mikor csillapul a járvány az ország középső és keleti megyéiben, ahonnan a jól fizető turisták egyre nagyobb hányada érkezett az elmúlt években vidékünkre.

Itt jegyeznénk meg, hogy a kárpátaljai üdülők egy jelentős része már olyan mértékben összpontosít a kelet-ukrajnai turistákra, hogy eközben néha megfeledkezik a helyiekről. Meglepő, hogy a kárpátaljai utazási irodák többségének milyen szegényes a kínálata például a téli kárpátaljai túrákból, üdülésekből.

A korábbi esztendőkhöz hasonlóan a téli időszakban is igen népszerűek szanatóriumaink, ahol nevezetes ásványvizeinknek hála ivó- és fürdőkúrákkal, iszappakolással és egyéb terápiákkal kúrálhatjuk nyavalyáinkat. A szakszervezetek közreműködésével elméletileg még mindig kaphatók kedvezményes áru szanatóriumi beutalók, a tapasztalat azonban azt mutatja, hogy ilyenkor már késő újévi "putyovka" iránt érdeklődni. Ezért arra bátorítanánk olvasóinkat, hogy személyesen tájékozódjanak az üdülési-gyógyulási lehetőségeket illetően az utazási irodákban, amelyek ma már minden járási központban megtalálhatók, illetve közvetlenül a kiválasztott üdülőkben vagy szanatóriumokban.

Korábban sokszor elmondtuk, milyen nagy segítséget nyújthat utazásunk megszervezéséhez a világháló, amelyen ma már szinte minden helyi üdülő információi megtalálhatók. Sajnálattal tapasztaljuk azonban ezen az őszön-télen, hogy nagyon sok üdülőhely mostanság nem közli aktuális árait az interneten, illetve nem frissíti a honlapján elhelyezett információkat, ami könnyen megtévesztheti az érdeklődőt. Azoknak tehát, akik az internet segítségével próbálnak tájékozódni, azt javasoljuk, hogy mielőtt útra kelnének, hívják fel telefonon az adott üdülőt vagy szanatóriumot, s győződjenek meg róla, hogy a világhálón olvasottak megfelelnek-e a valóságnak.

A legnépszerűbb szanatóriumok persze eleve nem olcsók. Különösen igaz ez Sajánra és környékére, ahol az elmúlt években gombamód szaporodnak az üdülők, melyek elsősorban a tehetősebb vendégekre számítanak. Alsó hangon legalább 150-200 hrivnyába kerül az ottani üdülőkben és szanatóriumokban egy vendégéjszaka, amely a szállás mellett legfeljebb a reggeli árát tartalmazza. Ha kizárólag az internetes források alapján ítélünk, a legvonzóbb ajánlat 298 hrivnyáért kínál egy vendégéjszakát egy személy részére, ami tartalmazza a napi háromszori étkezés árát is. Összességében azonban az ennél magasabb árak a jellemzők újév tájékán, amikor a környéken üzembe helyezett felvonóknak köszönhetően immár ezt a régiót is ellepik a síelők, ha az időjárás engedi.

Hasonló árakra számíthatnak azok is, akik a beregvári Kárpáti szanatóriumot, esetleg Szinyákot vagy Poljanát célozzák meg. Egy átlagosan felszerelt kétágyas szobáért a Kárpátoknak ezen az oldalán bármelyik üdülőben elkérnek manapság 300 hrivnyát, amit szilveszterkor akár egy százassal is megtoldhatnak. Ehhez az árhoz még hozzá kell számítanunk az étkezést és a gyógykezelés költségeit, ami egy kéthetes ott-tartózkodás esetén ugyancsak tekintélyes összeget tesz ki.

A legtöbb szanatórium minimálisan 12 napos kúrákat ajánl vendégeinek, az optimális kúra időtartama 24 nap. Jó hír viszont, hogy az esetek többségében mód van arra, hogy a családdal tartó gyermek elszállásolását pótágyon, kedvezményes áron oldják meg.

Azoknak, akik kevesebb kiadással járó üdülési lehetőséget keresnek, ajánlhatjuk a hegyvidéki települések vendégfogadásra berendezkedett lakóit, akik akár már fejenként 80-100 hrivnyáért is kínálnak egy vendégéjszakát, általában napi egy vagy két étkezéssel.

A síelés szerelmeseinek is bátran ajánlhatjuk a falusi turizmus szolgáltatásait, esetükben azonban sokat számít, hogy miként közelíthetők meg a felvonós sípályák, amelyeket jellemzően a nagyobb üdülők és szanatóriumok közelében alakítottak ki.

Szomorú, hogy a kárpátaljai szolgáltatók továbbra is legfeljebb a Dragobrat környékén tudnak olyan üdülési lehetőséget kínálni, ahová az ember abban a biztos tudatban viheti magával a sífelszerelését, hogy havas lejtőkkel találkozik. De siessünk, mert a szilveszteri időszakra máris fogytán vannak a szálláshelyek, s a még meglévők is egyre drágulnak. Múlt héten lapunk munkatársának már csak 400 hrivnya/éjszaka áron tudtak szállást ajánlani a legkritikusabb szilveszter előtti és utáni egy-egy hét egy napjára, amihez napi kétszeri étkezés jár - s a remény, hogy karácsonyra leesik a hó.

"Mikrofonon kívül" az utazási irodák szakemberei elismerik, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján arra lehet számítani, hogy a legtöbb kárpátaljai üdülőben idén sem lesz fehér a karácsony és a szilveszter. Így nem csoda, hogy a "havas" téli túrák többségét a Kárpátok túloldalán elterülő üdülőhelyekre értékesítik, mint amilyen például Szlavszke vagy Bukovel. A sízés szerelmesei azért ne csüggedjenek, hiszen a remény hal meg utoljára, az időjárás pedig kiszámíthatatlan, azaz hó eshet idén is.

szcs