Üléseztek a KMKF albizottságai

2009. december 11., 09:00 , 465. szám

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) illetékes albizottságai állásfoglalásukban üdvözlik, hogy a magyar Országgyűlés az ukrajnai magyar kisebbségeket ért sorozatos jogsértésekről politikai nyilatkozatot fogadott el - derült ki a testületek múlt heti budapesti ülése után.

A KMKF Kulturális, Oktatási és Tudományos Albizottsága, valamint Gazdasági Albizottsága csütörtöki együttes ülésén a Mezőgazdasági Együttműködési Koncepció megvalósításának perspektívái, a 2011-es magyar uniós elnökség kulturális vonatkozásai, valamint a KMKF kultúr- és nyelvpolitikai koncepciójának megalkotása voltak a fő napirendi pontok.

Mindemellett az albizottságok felhívják a határon túli magyar közösségek figyelmét arra a lehetőségre, amely a 2011. évi magyar EU-elnökségben rejlik. Mint elhangzott, 2011-ben az EU fontosabb döntéshozói látogatást tesznek Magyarországon, a határon túli magyar közösségek nemzetközi ismertsége szempontjából ezért meghatározó, hogy ebben az időszakban milyen módon jelenítik meg saját kultúrájukat.

Dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének helyettese, a KMKSZ alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az állásfoglalás üdvözli az Országgyűlés 92/2009 (XI. 18.) sz. határozatát - A szomszédos országokhoz fűződő közlekedési kapcsolataink erősítéséről -, amely alapul vette a KMKF Gazdasági Albizottsága által előkészített Határmenti Közlekedésfejlesztési Koncepciót.

A KMKF Jogi, valamint Külügyi- és Európa-ügyi Albizottságai pénteken tartottak együttes ülést az Országházban. A találkozó fő napirendi pontjai a magyar nemzet hosszú távú jövőképének megalkotása, illetve a nemzetközi téren történő együttműködési koncepció megvalósulásának eddig eredményei voltak.

Németh Zsolt, a KMKF külügyi- és Európa-ügyi albizottságának fideszes társelnöke szerint a szlovák nyelvtörvény és készülő végrehajtási utasítása megítélését tekintve az ülésen egyetértés volt abban, hogy "rossz törvényt nem lehet jól végrehajtani". Ezért Németh Zsolt arra szólította fel a szlovák kormányt, hogy "vonja vissza az alapvető szabadságjogokkal és emberi jogokkal ellentétes, a kisebbségi szabadságjogokat durván korlátozó törvényt".

Azokról az ukrajnai intézkedésekről, amelyek a kisebbségek nyelvét főként az oktatásban próbálják korlátozni, Németh Zsolt elmondta: a KMKF albizottságai arra kérték a kormányt, hogy a múlt hétfőn az Országgyűlés által elfogadott, a kárpátaljai magyarság és az ukrajnai kisebbségek jogai mellett kiálló politikai nyilatkozatot "diplomáciai csatornákon keresztül ismertessék" partnereikkel.

Az ülésről kiadott állásfoglalás szerint az albizottságok felkérik elnökségeiket, hogy terjesszenek elő javaslatot a további lépésekről. Szabó Vilmos, a Külügyminisztérium államtitkára ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a helyzet javítása érdekében Kárpátaljára fog utazni, és Balázs Péter külügyminiszter ukrajnai látogatását is tervezik. (hk/MTI)