A "Szalókai rettenetes" sikere Földesen

V. Kárpát-medencei Vőfélytalálkozó

2009. december 4., 09:00 , 464. szám

Ötödik alkalommal szervezték meg a Hajdú-Bihar megyei Földesen november 27-29-én a Kárpát-medencei vőfélyek seregszemléjét, melyen ezúttal közel 150 vőfély vett részt. Népművészeti kiállítások, lakodalmas csoportok bemutatója, gasztronómiai bemutató, borkóstolás, hagyományos András-napi bál színesítették a programot. A rendezvény célja, hogy a Kárpát-medencében fellelhető lakodalmas szokásokat a vőfélyek felvonultassák a nagyközönség előtt. Mindezt a szervezők hang- és filmfelvételeken archiválják az utánunk jövő nemzedékek számára.

Az ungvári járási Szalókán áprilisban nagy sikerrel lebonyolított I. Kárpátaljai Vőfélytalálkozó minden részvevőjét meghívta Gyönyörű Zsigmond főszervező a Kárpát-medencei találkozóra, de vízum- és útlevélgondok miatt mindössze négyen tudtak odautazni, tudtuk meg Bacskai Bélától, a kárpátaljai találkozó főszervezőjétől. Rajta kívül Fazekas Attila (Makkosjánosi), Holozsi Imre (Bene) és Misák János (Csap) képviselte vidékünket. Ők mutathatták be a Kárpátalján máig fennmaradt gazdag lakodalmas hagyományokat.

A Kárpátalja-szerte ismert Bacskai Béla szalókai nagyvőfély elmondta továbbá, hogy a hajdú-bihari Földes nagyközségben a szervezők igyekeztek úgy összeállítani a programot, hogy a színes lakodalmi szokások bemutatása mellett legyen idő a vőfélyek tapasztalatcseréjére, ismerkedésre, szakmai kérdések megvitatására. Ezért a találkozó első napján, amíg a vőfélytalálkozón először részt vevők lehetőséget kaptak a bemutatkozásra, addig a többiek stúdiófelvételt készítettek lakodalmas énekek, rigmusok, történetek felelevenítésével. A vőfélyfeleségek és a földesi asszonyok ezalatt csigacsináló versennyel múlatták az időt. Esti programként pedig "csigavíg-taposás" várta a vendégeket hajnalig tartó tánccal, énekléssel.

Másnap hajnalban az érdeklődő közönség előtt disznóöléssel nyitották a csárdát, és ettől kezdve vasárnap hajnalig szünet nélkül, több helyszínen zajlottak az események. Az udvaron látványkonyha és csárda működése, lakodalmi ételek készítése, és a stúdióban előző nap archivált felvételek folyamatos vetítése vonzotta a közönséget. A nagyszínpadon a több mint százhúsz vőfély, valamint népzenei és néptánccsoportok bemutatkozását, dramatikus népszokások felelevenítését láthatták az érdeklődők, másutt kézműves bemutatókkal várták a közönséget. Néprajzi előadások, hagyományos lakodalmi sütemények vására, borkóstolás, sült kakas díszítőverseny, énektanulás, faültetés, közös fotózás is része volt a programnak. Az esti András- és Katalin-napi bál előtt a lakodalmak dramatikus játékait mutatták be a résztvevők. Láthatóan a szervezők mellett Földes nagyközség egész lakossága is mindent megtett azért, hogy a vőfélyek és minden vendég jól érezze magát.

Külön érdekesség, hogy a szombat reggeli disznótoros program keretében "fogópálinka-versenyt" is hirdettek a szervezők, ahová bárki benevezhetett saját készítésű kisüstijével. A hozzáértő szakmai zsűri egy első díjat és egy különdíjat ítélt oda, ez utóbbit Bacskai Béla Szalókai rettenetes névre keresztelt pálinkája hozta el. A vőfélyek szakmájukkal kapcsolatos vetélkedőn is indulhattak, ahol a legjobban két kárpátaljai fiatal vőfély, Holozsi Imre és Fazekas Attila szerepelt.

A korábbi földesi vőfélytalálkozók anyagából megjelent a mostani találkozóra a Kárpát-medencei vőfélyek könyve című sorozat első kötete Alföldi vőfélyek hagyományai címmel, amelybe több Bacskai Béla által Kárpátalján gyűjtött vers is bekerült. A könyvet egy hangfelvételeket tartalmazó CD is kiegészíti.

A magyarországi szervezők és a szűkebb pátriánkat képviselő vőfélyek jövőre is szeretnék megszervezni a kárpátaljai találkozót, ahová reményeink szerint az elsőnél is több helyről, még több vőfély eljuthatna. A földesi találkozóra is újra szívesen jelentkeznének, hogy a kárpátaljai hagyományok is dokumentálva legyenek egy közös archívumban.