Sajtóértesülés: Adóemelésre készül a kormány

2024. május 15., 18:19 , 1210. szám

Emelni készülnek az adókulcsokat Ukrajnában. A miniszteri kabinet a Legfelső Tanács elé terjeszti megfontolásra az Adótörvénykönyv módosításait, amelyek elsősorban két fő adónem emelését írnák elő a védelmi kiadások fedezésére: a hozzáadottérték-adóét (áfa) és a személyi jövedelemadóét (a katonai illetéken keresztül) – adta hírül az oboz.ua május 11-én.

A portál emlékeztet, jelenleg a polgárok 18% személyi jövedelemadót (SZJA) és 1,5% katonai illetéket fizetnek. Összességében az adóteher 19,5%. Ugyanakkor, míg az SZJA megoszlik a helyi és az állami költségvetések között, addig a katonai illeték teljes egészében közvetlenül az államkincstárba kerül és a védelmi költségvetést gyarapítja.

„A katonai illetéket 5%-ra emelik. A katonai illeték emelését fogják javasolni, hogy az összes beszedett pénz a védelemre menjen, és ne a helyi költségvetésekbe” – idézi magas rangú kormányzati forrását az oboz.ua.

Vagyis míg jelenleg egy 10 000 hrivnya jövedelmű polgár 1 950 hr adót fizet, az új szabályok szerint 2 300 hr-t vonnak majd le a béréből. A jövedelmet terhelő teljes adó (SZJA+katonai illeték) így 23% lesz.

„Nem merül fel a kérdés, hogy ez a lépés népszerű-e vagy népszerűtlen. Meg kell tenni az ország védelmében” – mondják a kormányban.

Ami az áfát illeti, annak szintje jelenleg 20%. Ez az adó a vállalkozásokat terheli, de minden termék árában megjelenik. Arról, hogy pontosan mennyivel emeljék az áfát, még nem született döntés.

„Vagy 2%-kal, vagy 3%-kal. Nem kevesebbel” – állítja a portál kormányzati forrása.

A miniszteri kabinet egyéb bevételi forrásokat is figyelembe vesz. Az egyik elképzelés szerint katonai illetéket kellene fizetni ingatlan vagy autó eladása után is. Változatlanul mérlegelik annak lehetőségét, hogy bevezetik a hadkötelesek úgynevezett gazdasági felmentését a mozgósítás alól a „fehér” gazdasági szereplőknél azzal a feltétellel, hogy a bérük magasabb az átlagosnál és nincs adótartozásuk. Ezek szerint a vállalatok egy bizonyos összeg fejében mentességet biztosíthatnának dolgozóik egy részének a mozgósítás alól. (Az elképzelést egyelőre csak szakértői szinten fontolgatják.)

Bár az adóemelés népszerűtlen lépés, a portál szerint a kormányzatnak jelenleg nincs más választása. A kérdés csak az, hogy mikor jelentsék be az intézkedést.

(ntk/obozrevatel.com)