Ukrajna uniós csatlakozásáról tárgyalt Zelenszkij és Von der Leyen

2024. május 15., 14:28 , 1210. szám

Május 9-én, az Európa-napon Volodimir Zelenszkij elnök videokapcsolat segítségével megbeszélést folytatott Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével Ukrajna európai integrációjáról és a közelgő békecsúcsról. A megbeszélésről mindkét vezető beszámolt az X közösségi oldalon – írja a Jevropejszka Pravda (JP).

Ursula von der Leyen hangsúlyozta, hogy a szabad Ukrajna „hamarosan része lesz” az Európai Uniónak, jelenleg viszont támogatásra van szüksége ahhoz, hogy megvédje népét és szabadságát a brutális légicsapásoktól.

„Megerősítettem részvételemet a júniusi békecsúcson. Konstatáltuk Ukrajna haladását az EU-csatlakozási tárgyalások keretében” – tette hozzá.

Zelenszkij május 9-én, az Európai Bizottság elnökével folytatott megbeszéléssel összefüggésben, esti videoüzenetében hangsúlyozta, hogy Ukrajna „aktívan készíti júniusra az Európai Unióhoz való közeledés következő szakaszát” – a tárgyalási keret jóváhagyását, illetve a csatlakozási tárgyalások megkezdését.

„Államunk, népünk megérdemli, és az Európai Uniónak szüksége van erre a lépésre, s nem csak politikailag van rá szüksége. Abban rejlik az Európai Unió életereje, hogy olyan európai projekt legyen, amely senkit sem hagy az Európai Unió határain kívül” – tette hozzá az államfő.

Korábban jelentették, az ukrán fél és Brüsszel azon dolgoznak, hogy az Ukrajna EU-csatlakozásáról folytatandó tárgyalások hivatalos megnyitására legkésőbb június végén sor kerüljön – ekkor ér véget a belga elnökség az EU Tanácsában és kezdődik Magyarország hat hónapos elnöksége.

(ntk/eurointegration.com.ua)