Ukrajnát elítélő nyilatkozat

2009. december 4., 09:00 , 464. szám

Politikai nyilatkozatot fogadott el a magyar Országgyűlés az Ukrajnában tapasztalható, a magyar kisebbséget érintően aggodalomra okot adó kisebbségpolitikai eseményekkel kapcsolatban.

A parlament 96 százaléka megszavazta, hogy az eredeti napirendtől eltérve, sürgősen szavazhassanak hétfőn az Ukrajnát elítélő nyilatkozatról.

A dokumentum rögzíti: a magyar Országgyűlés úgy értékeli, hogy Ukrajnában, az etnikailag vegyes lakosságú területeken kisebbségellenes hangulatot keltő események, valamint az ukrán médiában egyre sűrűbben felbukkanó kisebbségellenes megnyilvánulások az országban élő, különböző nemzetiségű közösségek kapcsolatainak megromlását idézhetik elő.

Az Országgyűlés problémának látja, hogy az ukrán végrehajtó hatalom egyre nagyobb mértékben korlátozza a kisebbségek - köztük a magyar kisebbség - anyanyelvi oktatáshoz való jogát.

A politikai nyilatkozat kiemeli: a kisebbségi nyelvű érettségi, valamint egyetemi felvételi vizsga megszüntetése, a kisebbségek nyelvén való tankönyvkiadásnak, illetve az iskolák ilyen tankönyvekkel való ellátásának adminisztratív akadályozása, továbbá a magyar nyelvű egyházi iskolák állami támogatásának megszüntetése a kisebbségi, így a magyar tannyelvű oktatási intézményrendszer ellehetetlenülését eredményezi.

A magyar Országgyűlés reményét fejezi ki, hogy a jövőben az ukrán kormány megszünteti az elmúlt időszakban keletkezett kisebbségjogi problémákat - áll a dokumentumban, amely leszögezi: a magyar parlament kinyilvánítja, hogy kész intenzív párbeszéd keretében az ukrán féllel közösen áttekinteni a problémákat és azok megoldási lehetőségeit.

A képviselők 331 igen és 8 tartózkodás mellett, azaz óriási többséggel fogadták el a nyilatkozatot, amely mögött négypárti egyetértés van. Németh Zsolt (Fidesz) első hozzászólóként felidézte a magyar Ukrajna-politika történetét. Szerinte Antall József kormánya még bölcsen segítette a születő ország függetlenségét, de azóta gyengült a magyar kiállás Ukrajna mellett. Most viszont eljött az idő, hogy Magyarország jelezze, Ukrajnának teljesítenie kell az emberjogi elvárásokat, különben Magyarország nem támogathatja Ukrajna euroatlanti közeledését.

Eörsi Mátyás (SZDSZ) teljesen egyetértett Némethtel, és szeretné, ha Ukrajna teljesítené a kisebbségeket illető kötelezettségeit. Viszont nem tartotta időszerűnek az elítélő nyilatkozat, mert a januári ukrajnai elnökválasztáson a demokrácia ellenségeinek malmára hajthatja a vizet. Eörsi szerint a növekvő ukrán nacionalizmusnak nem a magyarok a fő céltáblái, ők csak elszenvedik azt, igazából az oroszok elleni kampány van a háttérben. Ezért nem támogatta az SZDSZ a nyilatkozat elfogadását. Szerinte majd az új ukrán elnökkel kell leülni tárgyalni.

Kozma József (MSZP) szerint fontos a jó időzítés, de a nemzeti érdek is az. Az emberi jogok védelmétől eltekinteni nem lehet, itt kompromisszumot nem lehet kötni. Az ukrajnai kisebbségeket sértő intézkedések ellen lépni kell.

Firtl Mátyás (KDNP) is egyetértett a nyilatkozat mostani elfogadásával. Akkor kell fellépni, amikor sérelem éri a magyar kisebbséget, nem azt kell latolgatni, hogy Janukovics vagy más erre hogyan reagál. (hk/MTI/index.hu)