Kárpátaljai diákok a csíksomlyói búcsún

2024. május 18., 18:07 , 1211. szám

A nagy történelmi múltra visszatekintő csíksomlyói búcsú mára a magyarság egyik legkiemelkedőbb keresztény zarándoklatává vált. Az esemény minden év pünkösdjén több ezer magyarországi és Kárpát-medencei hívőt vonz az erdélyi településre.

Május 16-án, csütörtök hajnalban a Boldogasszony Zarándokvonattal 300 középiskolás indult a csíksomlyói pünkösdi búcsúba a Kárpát-medencéből és a világ különböző pontjairól. A Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei középiskolai szervezeteinek képviseletében vett részt vidékünkről a Beregszászi Bethlen Gábor Líceum és a Zápszonyi Gimnázium 10 diákja – mondta el hetilapunk megkeresésére Katona Flóra, a Rákóczi Szövetség kommunikációs vezetője. Minden évben érkeznek kárpátaljai rákóczis fiatalok a csíksomlyói búcsúba. A háború kitörésekor kárpátaljai édesanyák utaztak a búcsúba a szövetség jóvoltából. A fiatalok és kísérőik a 300 résztvevővel együtt hétfő este érkeztek vissza Budapestre – tette hozzá a kommunikációs vezető.

A búcsú idei mottója: „Újuljatok meg!” Pénteken délután a búcsú szentmisével vette kezdetét. Az esemény során virrasztásra is volt lehetőség. Szombaton 10 órától ünnepélyes rózsafüzért mondtak a Hármashalom-oltárnál. A Felföldi László pécsi megyés püspök által vezetett ünnepi szentmisére az ismert csíksomlyói nyeregben került sor szombaton. A pünkösdhétfőn véget érő búcsú teljes ideje alatt különböző vallási szertartásokon vehettek részt az érdeklődők.          

Rákóczi Szövetség/LI