Svájci elnök: Több mint 50 ország erősítette meg részvételét a békecsúcson

2024. május 22., 08:43 , 1211. szám

Több mint 50 ország erősítette meg részvételét a júniusban Svájcban tartandó csúcstalálkozón, amelynek célja a tartós béke megteremtése Ukrajnában – jelentette be Viola Amherd svájci elnök május 15-én, miután Berlinben találkozott Olaf Scholz német kancellárral. A Szabadság Rádió ukrán nyelvű hírszolgálata szerint ugyanakkor Amherd elismerte, hogy Kína még nincs a résztvevő országok között.

Kína mellett Svájc az úgynevezett globális délről is minél több országot szeretne meggyőzni a részvételről – tette hozzá az államfő.

„A munka teljes gőzzel folytatódik” – jelezte.

Elmondása szerint a svájci kormány összesen 160 meghívót küldött ki a csúcstalálkozóra. Hozzátette: azoknak az országoknak közel a fele, amelyek megerősítették, hogy részt vesznek az eseményen, nem európai, és a résztvevők listája minden bizonnyal változni fog még.

A DW szerint ugyanakkor két ország elnökének távolmaradása biztosnak tűnik. A CNN Brazil május 16-án diplomáciai forrásokra hivatkozva közölte, hogy Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök úgy döntött, nem vesz részt a globális békecsúcson. A dél-amerikai ország irányítóinak állítólag az a véleménye, hogy „a brazil vezetőnek nincs értelme részt venni olyan csúcstalálkozón, amelyen nem vesz részt a konfliktus mindkét oldala”. A brazil delegáció mindazonáltal jelen lesz a rendezvényen, bár még nem dőlt el, ki vezeti.

Hasonló a helyzet a Dél-afrikai Köztársasággal: képviselői ott lesznek a csúcson, de az ország elnöke, Cyril Ramaphosa nélkül – jelentette a Daily Maverick. A helyi kiadvány szerint az elnök „a választások utáni folyamatok miatt” nem tud részt venni az eseményen. Mint az Associated Press megjegyzi, május 29-én parlamenti választásokat tartanak az országban, ahol Ramaphosa pártja hosszú idő után először elveszítheti abszolút többségét.

Oroszország részéről, amely nem kapott meghívást a csúcstalálkozóra, jelezték: az ukrajnai békéről Svájcban megrendezni tervezett tárgyalásoknak nem lesz értelme Moszkva részvétele nélkül. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy bármilyen Ukrajnával kapcsolatos intézkedés, amely „figyelmen kívül hagyja Oroszország álláspontját”, „elrugaszkodik a valóságtól”.

Az ukrán kormányzat által Globális Békecsúcsként emlegetett konferenciára június 15–16-án kerül sor. Becslések szerint 80–100 ország vesz részt a svájci Luzern melletti Burgenstock luxusüdülőhelyen megrendezésre kerülő találkozón.

(szcs/radiosvoboda.org/dw.com)